Posted on / by pureayurveda / in Przepisy

Orientalny obiad: Paneer „tikka masala”

  •   
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Dziś na obiad w mojej kuchni bardzo orientalnie. Indyjski serek paneer w przepysznym sosie tikka masala. Danie niestety wymaga troszkę wysiłku. Jednak myślę, że warto się poświęcić i spróbować tego niezwykłego wegetariańskiego dania.

Kiedyś usiadłam wygodnie w fotelu i tak się zastanawiałam, co by tu zrobić na obiad. Zaglądam do lodówki i widzę, że mam serek paneer kupiony w lidlu z bliskim terminem spożycia. Zdecydowałam, że dziś na obiad będzie ser…ale z czym, jak go przyrządzić? Szybko pobiegłam do komputera i zaczęłam szukać czegoś w internetowej przestrzeni a raczej czarnej dziurze. Oj, pojawiło mi się pełno dań z kurczakiem. Szukam dalej, szukam i szukam aż  w końcu natrafiłam na wegetariańską wersję tego dania. Mówię sobie: Super! Biorę się do roboty.

Jak to ja posiłkowałam się tylko przepisem i zastosowałam zamienniki przypraw jak to mi pasowały.

Efekt końcowy eksperymentu był obłędny! Paneer w sosie „tikka masala”  pyszkotka.

Przepis na Paneer w „tikka masala”

Składniki

marynata

  • 225g sera paneer
  • 1/4 łyżeczki sproszkowanego imbiru
  • 1/4 łyżeczki kurkumy
  • 2 łyżeczki papryki słodkiej
  • 1/2 łyżeczki papryki wędzonej
  • 1 łyżeczka soku z limonki
  • 1/4 łyżeczki asafetydy
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • 1 łyżka śmietany 30%
  • 1/4 łyżeczki pieprzu cayen
  • 1 łyżka mąki kukurydzianej
  • 1/2 łyżeczki gram masala
  • 1 łyżka oleju
  • ząbek czosnku
  • ćwiartka cebuli
  • szczypta soli

Wykonanie

Wszystkie przyprawy: imbir, kurkuma, papryka słodka i wędzona, asafetyda, pieprz cayen, maka kukurydziana, gram masala, sól wymieszałam z jogurtem naturalnym, śmietaną i sokiem z limonki.

Posiekałam czosnek i pokroiłam w kostkę cebulę. Dodałam je do mieszanki z przyprawami i jogurtem.

Pokroiłam w kostkę ser paneer i wrzuciłam serek do marynaty oraz dokładnie wymieszałam.

Tak zamarynowany paneer włożyłam do lodówki na całą noc ( lub na kilka godzin).

Sos tikke masala

  • 1 cebula
  • puszka pomidorów
  • 100g nerkowców
  • ząbek czosnku
  • 1/2 łyżeczki sproszkowanego imbiru
  • 1 łyżeczka nasion kolendry
  • 1/2 łyżeczka kuminu
  • 1 łyżeczka gram masala
  • 1/2 łyżeczki chilli
  • 1/2 szklanki wody
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • 2 łyżki śmietany 30%
  • 1 łyżka ghee
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • sól do smaku

Wykonanie

Na początku cebule zblanszowałam we wrzącej wodzie. Po ok. 5 minutach posiekałam ją w kosteczkę.

Rozgrzałam na patelni masło ghee i dodałam pokrojoną cebulę. Smażyłam tak długo aż się zeszkliła.

Do cebuli wrzuciłam posiekany czosnek i smażyłam chwilę razem.

Dodałam pomidory i przyprawy: chilli, kumin, kolendrę oraz gram masala. Wymieszałam dokładnie i gotowałam tak długo aż delikatnie odparuje nadmiar płynu.

Potem dodałam zmielone orzechy oraz jogurt.

Uzupełniłam sos wodą oraz dodałam pozostałe składniki wraz z marynatą sera paneer. Doprawiłam do smaku solą.

Zredukowałam płyn, podobnie jak wcześniej. Następnie dodałam śmietanę i cukier lub sól do smaku.

Wrzuciłam do sosu ser paneer i  dokładnie wymieszałam, doprowadziłam do wrzenia.

Następnie zdjełam z gazu i odstawiłam Paneer wraz z sosem na bok na ok. 10 minut.

Podsumowując, tak przygotowane danie można podać z ryżem lub chlebkiem nan.

Życzę smacznego!


  •   
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
Tags:

Dodaj komentarz

%d bloggers like this: