Posted on / by pureayurveda / in Ajurweda

Powody picia wody z naczyń miedzianych

  •   
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

W ajurwedzie miedź ma bardzo ogromne znaczenie i uznanie. Jest to ważny metal w ajurwedyjskiej koncepcji i ludzkiej konstytucji. Ajurweda wykorzystuje miedź do przeróżnych celów, w tym do przechowywania wody pitnej, rafinacji minerałów, suplementacji czy również do tworzenia yantry, co dosłownie się tłumaczy instrument.

Historia naczyń miedzianych

Przybliżmy troszkę historię dotyczącą wykorzystania miedzi w ajurwedzie.

Miedź była pierwszym metalem używanym celowo przez ludzi około 8 000 lat temu i był to pierwszy metal, który został oczyszczony około 5000 lat temu. Ajurwedyjskie wykorzystanie również sięga tego samego okresu, a zastosowanie miedzi jest jednym z najstarszych przykładów naturalnej profilaktyki zdrowia; może to być również najstarszy znany przykład suplementacji śladowych minerałów.

Korzyści płynące z używania naczyń miedzianych

Niszczy zarazki

Miedź ma właściwości samosterylizujące. Współczesna nauka nazywa to efektem oligodynamicznym – z natury toksycznym działaniem niektórych metali na patogeny. Efekt ten jest szczególnie silny w przypadku miedzi i działa nawet na niektóre najbardziej odporne bakterie lub „super zarazki”, takich jak MRSA, które obecnie odporne są na tradycyjne metody leczenia antybiotykami.

Zapobiega zakażeniom które są przenoszone przez wodę

W przeszłości i obecnie choroby zakaźne rozprzestrzeniają się przez wodę pitną, powodując poważne zagrożenie dla zdrowia publicznego. Zatem kontakt wody pitnej z działaniem miedzi przed spożyciem jest prostym i skutecznym sposobem na zminimalizowanie narażenia na choroby zakaźne.

Dostarcza śladową ilość miedzi w organizmie

Przechowywanie wody w naczyniu miedzianym jest prostym i skutecznym sposobem na regularne i proste dostarczenie organizmowi miedzi.

Miedź a Ciało Ludzkie

Miedź odgrywa istotną rolę w całym organizmie. Współczesna nauka uznaje ważną rolę miedzi w różnorodnych funkcjach organizmu:

  1. Pomaga w przepływie informacji sensorycznej przez układ nerwowy.
  2. Jest silnym środkiem przeciwzapalnym i pomaga odzyskać sprawność po urazach fizycznych.
  3. Pomaga zachować zdrową i silną skórę oraz włosy.
  4. Pomaga w trawieniu oraz wydajnie przetwarza żywność, co powoduje mniejsze magazynowaniem tłuszczu.

Z tego względu ajurweda uważa, że choroba skóry, zapalenia żołądka lub niedokrwistości, a także słabe włosy mogą być oznaką niedoboru miedzi.

Przechowuj wodę w naczyniu miedzianym

Myślisz, że przechowywanie wody w miedzianym naczyniu to coś skomplikowanego?

Nic bardziej mylnego.

Duże wazony z miedzi były tradycyjnie używane w Indiach do przechowywania dużej ilości wody pitnej. Następnie wlewane do mniejszych pojemników na posiłki i indywidualnego użytku. Niektórzy używają prostego miedzianego kubka lub miniaturowej wazy. Na rynku pojawiły się również bardzo fajne miedziane butelki, dzbanki a nawet garnki.

Sporo osób, które spotkałam na swojej drodze często obawiała się picia wody z miedzianego pojemnika. Obawiali się, że woda będzie miała smak „metaliczny”. Jednak po spróbowaniu byli pod wrażeniem ostrego i czystego smaku, której miedź nadawała wodzie.

Ten prosty i korzystny związek między ludzkim zdrowiem a podstawowymi elementami przyrody jest dobrym przykładem pracy ajurwedy  i jednym z wielu przykładów, w których współczesna nauka powoli dogania starożytną mądrość.

Więc zachęcam Cię aby spróbować regularnie używać naczynia miedzianego do wody pitnej.


  •   
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
Tags:

Dodaj komentarz

%d bloggers like this: