Posted on / by pureayurveda / in Ajurweda

Miód i Ghee: czy powinno się je łączyć?

  •   
  • 7
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Miód jest wspaniałym lekarstwem na większość chorób. Tą właściwość zapewne zna już każdy. O ghee pewnie też słyszałeś lub nawet konsumowałeś i doskonale wiesz jakie ma ono korzyści. Jednak czy można je łączyć razem ze sobą? Można, ale trzeba trzymać się pewnych zasad i uważać, by te korzystne właściwości produktów działały zbawieńczo a nie na odwrót. W tym artykule przedstawię Ci spojrzenie Ajurwedy na ten temat. Bo okazuje się, że można je łączyć ze sobą ale nie w tych równych proporcjach.

Jak spożywać miód i ghee?

Równe ilości wagowe ghee i miodu są złym połączeniem, ponieważ ghee chłodzi, a miód rozgrzewa.

Miód jest złożonym polisacharydem, który wymaga specjalnych enzymów do rozbicia go na proste cukry, a ghee to złożony łańcuch kwasów tłuszczowych, który wymaga emulgowania i działania lipazy i innych enzymów rozkładających lipidy. Kiedy te enzymy wchodzą w interakcję ze sobą w naszym przewodzie pokarmowym, prowadzi to do niestrawności i powstawania aamy. Powodować to może akumulację wolnych rodników w naszym systemie, co jest przyczyną wielu chorób, w tym nowotworów.

Starożytne teksty ajurwedyjskie wyraźnie ostrzegają przed spożywaniem równych ilości składów ghee i miodu.

Vagbhatastates pisze, że prowadzi to do ogromnej Vata prakopa (pogorszenia Vaty);

Charaka nazywa to maatra virudha (niekompatybilny z powodu równej ilości);

a Sushruta nazywa to maana viruddha (niekompatybilny z powodu równej miary) .

Regularne przyjmowanie Viruddha ahara (niezgodne pokarmy – złe dobieranie pokarmów), pogarszają doshe, przenosi doshy  z jego miejsca (doshamutkleshya) i zapobiega jego wydaleniu z organizmu. Tego rodzaju pogarszenie doshy łączą się z dhatusem i powodują takie choroby, jak czyraki, guzy brzuszne, gorączka, choroby skóry, zaburzenia trawienia, zaburzenia układu moczowego, stawy, zmniejszona siła (fizyczna i odpornościowa) itp. Z tego względu takie połączenie   uważa się za truciznę, która może również prowadzić do śmierci.

[Przeczytaj: czym jest dosha]

W jakich proporcjach należy stosować miód i ghee razem?

W praktyce więc, używa się miodu i ghee dla Anupany (z niektórymi innymi ziołami). Z tego względu teraz, gdy posiadasz ta podstawową wiedzę, stosuj nierówne części miodu i ghee do pożywienia, np. – dla kapha, używaj więcej miodu niż ghee, a dla vata i pitta używaj więcej ghee niż miodu.


  •   
  • 7
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
Tags:

Dodaj komentarz

%d bloggers like this: