zupa indyjska
Posted on / by pureayurveda / in Przepisy

Zupa indyjska z ciecierzycą. Przepis diety ajurwedyjskiej.

  •   
  • 8
  •  
  • 1
  •  
  •  
  •  

Kiedyś w pewnej restauracji wegetariańskiej jadłam przepyszną, wzmacniającą zupę o nazwie „zupa indyjska”. W skład niej na pierwszy rzut oka wchodziła ciecierzyca, marchew, pomidor i przyprawy. Bardzo mi smakowała i jak tak już sobie w domu o niej pewnego dnia pomyślałam to aż mi ślinka poleciała i miała straszną na nią ochotę. Pomyślałam sobie, że spróbuję ją sama w domu wykonać. Poszukałam na stronach internetowych jakiś przykładowych przepisów o podobnej nazwie co ta zupa i modyfikując wyszła mi bardzo podobna w smaku jaką jadłam w restauracji.

Postanowiłam się z wami nią podzielić a szczególnie ze względu, że to kolejne danie, które bez żadnego problemu można podpiąć pod dietę ajurwedyjską.

Przepis

Zupa indyjska

 

Składniki:

  • 2 szklanki ciecierzycy
  • plasterek świeżego imbiru
  • 1 płaska łyżeczka mielonej kolendry
  • 1 płaska łyżeczka kminku
  • 1 czubata łyżeczka curry
  • 1/2 łyżeczki kardamonu
  • 1 listki laurowe
  • 3 ziarenka ziela angielskiego
  • sól
  • 1,5 l wody
  • puszka pomidorów
  • 3 marchewki
  • 1 pietruszka
  • kawałek selera
  • natka pietruszki
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy

Wykonanie:

  1. Ciecierzycę namoczyłam w wodzie i pozostawiłam ją na noc. Następnego dnia ugotowałam ją w świeżej wodzie z solą. Gotowałam ją około 1h.
  2. Marchewkę, pietruszkę, seler obrałam i pokroiłam w słupki i wrzuciłam do garnka. Następnie zalałam warzywa wodą 1,5l wody i zagotowałam. Potem zmniejszyłam ogień i dorzuciłam 1/2 łyżki soli, ziela angielskiego i listków laurowych.
  3. Imbir obrałam i starłam na tarce o drobnych oczkach. Następnie na rozgrzanym oleju wrzuciłam starty imbir oraz przyprawy: kolendra, kardamon, curry i kminek. Smażyłam wszystko razem ok. 2 minut mieszając ciągle. Potem dodałam puszkę pomidorów i ugotowaną ciecierzycę. Wymieszałam wszystko razem i dodałam wyciśnięty przez praskę czosnek i ponownie wszystko wymieszałam. Gotując jeszcze chwilkę razem.
  4. Jak już warzywa w wywarze były miękkie dodałam wszystko co się znajdowało na patelni i wszystko razem dokładnie wymieszałam. Przez następnie kilka minut jeszcze wszystko razem się gotowało.
  5. Po spróbowaniu brakowało mi pikanterii dlatego dodałam odrobinę chilli oraz soli. Nie musisz tego robić jeśli lubisz bardziej łagodniejsze dania.
  6. Na koniec przed podaniem posyp zupę natką pietruszki.

Smacznego!!! 🙂 Delektuj się tym wspaniałym bukietem przypraw i warzyw.


  •   
  • 8
  •  
  • 1
  •  
  •  
  •  
Tags:

Dodaj komentarz

%d bloggers like this: