Zupa dyniowa
Posted on / by pureayurveda / in Przepisy

Zupa imbirowo – dyniowa z soczewicą

  •   
  • 5
  •  
  • 2
  •  
  •  
  •  

Zupa dyniowa to wspaniała zupa na zimne, jesienne dni. Należy cieszyć się jej smakiem i wspaniałymi właściwościami odżywczymi do póki sezon dyniowy trwa. Ta rozgrzewająca zupa w czasie chłodu i mokrej pogody uspakaja energię vata. Natomiast dzięki soczewicy i przyprawom , zupa jest wystarczającym obfitym daniem. Nasyca, uspakaja głód oraz dostarcza energii w ten chłodny i czasem nieprzyjemny czas 😉

Mój przepis jest dokładnie dobrany tak by uspokoić Doshe vata, która nie lubi jesienno/zimowej pory. Oczywiście możesz zmodyfikować lekko to danie, które stanie się dobre (odpowiednie) dla Twojej przewagi doshy.

Zupa dyniowa z soczewicą

Kilka wskazówek dla Dosh

Vata może dodać do przepisu szczyptę soli morskiej, odrobinę jogurtu i posiekanej świeżej kolendry do dekoracji.

Pitta może użyć do przepisu rozdrobnionego grochu lub ciecierzycy zamiast soczewicy i połowę cebuli, czosnku i imbiru.

Kapha może użyć pokrojone w kostkę ziemniaki zamiast dyni.

Zupa dyniowa – przepis

Porcja: 4 - 6

0

Zupa imbirowo – dyniowa z soczewicą

Obniża przewagę energii vata.

5 minCzas przygotowania

25 minCzas gotowania

30 minCałkowity czas

Save RecipeSave Recipe
Recipe Image

Składniki

  • 2 łyżki oleju kokosowego lub oliwy z oliwek
  • 1 cebula, pokrojona w kostkę
  • 4 ząbki czosnku, posiekany
  • 3 łyżki świeżego imbiru
  • 1 łyżeczka kuminu
  • 1 łyżeczka kolendry
  • 1 łyżeczka gram masala
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1 liść laurowy
  • 1 szklanka soczewicy (dowolny wybór)
  • 442,5 ml puree z dyni
  • 6 szklanek wywaru warzywnego (rosół)

Wykonanie

  1. W dużym garnku na średnik ogniu roztopić olej kokosowy (lub oliwy z oliwek). Dodaj cebule i czosnek. Praż je aż będą lekko brązowe (ok. 4 minuty).
  2. Dodaj imbir, kumin, kolendę, gram masale, kurkume i liść laurowy i wszystko razem wymieszać, tak by cebula i czosnek były obtoczone w przyprawach.
  3. Dodaj soczewicę, dynię i wywar.
  4. Zwiększ ogień i doprowadź do wrzenia.
  5. Zmniejsz ogień i duś wszystko przez 20 minut.
  6. Usuń liść laurowy i podawaj.

Sezon kiedy najlepiej spożywać zupę to okres jesień / zima. Smak: cierpki, gorzki, ostry, słony, słodki.

7.8.1.2
3
http://pureayurveda.pl/zupa-imbirowo-dyniowa-soczewica/

SMACZNEGO!!!! 😉


  •   
  • 5
  •  
  • 2
  •  
  •  
  •  
Tags:

Dodaj komentarz

%d bloggers like this: