zimowym alergikom
Posted on / by pureayurveda / in Ajurweda

Co Ajurweda zaleca zimowym alergikom?

  •   
  • 18
  •  
  • 0
  •  
  •  
  •  

Ajurweda mocno wierzy, że odporność jest bezpośrednio związana z trawieniem. Dlatego należy jeść mniej, aby poprawić trawienie i odporność oraz by lepiej zwalczać infekcje wirusowe. Unikaj ciężkiej żywności. Włącz do swojej diety takie przyprawy jak imbir, kurkumę, czarny pieprz, cynamon. Pij ciepłą wodę, herbatki ziołowe. Unikaj jakiejkolwiek formy ćwiczeń.

zimowym alergikom

Nadeszła zima i zapewne większość z nas zmaga się ze wszelkimi alergiami, przeziębieniem i grypą. Dzieję się tak, ponieważ w tym czasie jest bardzo mało słońca. Efektem tego jest brak równowagi melatoniny i serotoniny co powoduje iż nasza tarcza odpornościowa nie jest wystarczająco mocna, by móc walczyć z chorobami.

Objawy przeziębienia i grypy są wynikiem braku równowagi w Kapha DoshyAjurweda mocno wierzy, że odporność (lub bala  – siła) jest bezpośrednio związana z trawieniem. Silny układ trawienny, wspomagany przez dobry apetyt i pożywną dietę, może wtenczas walczyć z infekcjami.

Ajurwedyjskie zapobieganie alergii w sezonie zimowym

Dieta

  • Zmniejsz ilość jedzenia: jeśli masz skłonność do alergii podczas zimy lub zachorujesz na grypę, ogranicz spożycie żywności. Ta technika w ajurwedzie nazywana jest terapią langhana . Zmniejszenie ilości spożywanych produktów poprawia siłę trawienia. To z kolei zwiększa Pitte i przygotowuje ciało do walki z infekcjami i wirusowymi.
  • Jedz kiedy jesteś głodny: Jedz i pij tylko wtedy, gdy jesteś naprawdę głodny i spragniony.
  • Unikaj ciężkich produktów: ogranicz lub unikaj mięsa, słodyczy, lodów, napojów gazowanych, takich jak cola itp.
  • Używaj przypraw: dodawaj do swojej codziennej diety: od pół do 1 gram imbiru, kurkumy, czarnego pieprzu, cynamonu, kardamonu i liści curry. Te przyprawy mają silne właściwości przeciwwirusowe i przeciwzapalne.Większość suplementów ajurwedyjskich na kaszel, przeziębienie, objawy grypy składają się właśnie z tych przypraw w różnych kombinacjach.
  • Olej do smażenia: oleje, takie jak oliwa z oliwek, olej rzepakowy, olej z gorczycy, olej sezamowy mogą być używane do gotowania. Unikaj  jednak w tym czasie oleju kokosowego.
  • Ogranicz Ghee: najlepiej unikać podczas zimnego, grypowego sezony. Jeśli natomiast chcesz go stosować, to używaj go w mniejszej ilości niż zawsze.

         TIP:  Wymieszaj łyżkę ghee z 1 gramem proszku kurkumy (2 szczypty) przed użyciem.

  • Pij ciepłą wodę: ciepła woda pomaga odciążyć Kapha Doshy. Jej brak równowagi  jest głównym powodem przeziębienia i kaszlu.
  • Pij herbatki ziołowe: pij Tulsi  lub imbirową herbatę. Są one zdecydowanie  lepszą alternatywą niż normalna czarna herbata.

[Nie wiesz jaką jesteś doshą? Sprawdź swoje ciało na http://pureayurveda.pl/wp_quiz/quiz-twojej-dosha/]

Ćwiczenie

W pierwszych dniach grypy lub przeziębienia unikaj wszelkich form aktywności fizycznej. Może to spowodować pogorszenie się objawów.

Olejek do włosów

Zimą najlepiej stosować olejek sezamowy na włosy zamiast olejków kokosowych. Olej kokosowy, ze względu na swój chłodny charakter, może pogorszyć objawy przeziębienia i grypy.

Domowe środki pomocy w czasie grypy i przeziębienia

  • Umieść sproszkowaną kurkumę na gorącej patelni i wdychaj jej opary. Pomoże złagodzić objawy przeziębienia, alergii i zatkaniu nosa.
  • Weź 3 listki Tulsi (bazylia), wymieszaj ze szczyptą kurkumy, 2 szczyptami czarnego pieprzu w proszku. Taką miksturę przeżuwaj powoli połykając sok.
  • Do garnka wody (w naczyniu z zamkniętą pokrywką) dodaj 1 łyżeczkę cynamonu w proszku i 1 szklankę i doprowadź mieszankę do wrzenia. Następnie dodaj szczyptę pieprzu i 2 łyżki miodu. Pij mieszankę  raz lub dwa razy dziennie.
  • Przygotuj 1 łyżeczkę soku z cytryny, ekstrakt z soku z imbiru i miód. Wszystko razem wymieszaj. Spożywaj tę mieszankę 2 razy dziennie, 10 minut przed jadzeniem.
  • Jeśli przyprawy są zbyt ostre dla twojego żołądka, weź 1/2 szklanki ciepłego mleka i dodaj szczyptę kurkumy. Dobrze wymieszaj i pij 2 razy dziennie.
  • Pokroić 1/2 cebuli na małe kawałki. Gotuj ją w szklance wody przez 5 minut. Przecedzić wywar przez sito. Dodaj do niego szczyptę kurkumy, łyżeczkę miodu i wymieszaj. Spożywaj ją 2 razy dziennie po posiłku przez tydzień.

Wszystkie powyższe środki mają bardzo krótki okres trwałości 1-2 godzin. Dlatego powinieneś sporządzać jest na bieżąco.

Zioła na przeziębienie i grypę

Trikatu Churna

Jest to proste połączenie trzech przypraw – pieprzu, długiego pieprzu i imbiru. Pomaga poprawić siłę trawienia i łagodzić przeziębienie i katar. Jednak nie jest odpowiedni dla osób z wrażliwym żołądkiem lub zapaleniem żołądka.

Talisadi Churna

Ajurwedyjski ziołowy proszek stosowany w leczeniu przeziębienia, kaszlu, grypy, astmy i alergicznego nieżytu nosa.

Sitopaladi Churna

Jest to jeden z najlepszych i powszechnie stosowanych suplementów ajurwedyjskich na kaszel i przeziębienie.

Suplementy roślinne

Zalecana dawka dla dorosłych wszystkich tych suplementów ziołowych to 1 kapsułka 2 razy dziennie po posiłku przez 7- 10 dni. Aby odpowiednio je stosować, skonsultuj się z lekarzem ajurwedyjskim lub zielarzem.

Kapsułki Neem 

Neem z jego silnymi właściwościami przeciwdrobnoustrojowymi jest zalecany dla osób z grypą i infekcjami wirusowymi.

Kapsułki Giloy / Guduchi 

Guduchi – Giloy – Tinospora cordifolia jest szeroko stosowany w ajurwedzie w leczeniu gorączki. Wzmacnia również odporność.

Kapsułki z kurkumą

Przydatny jest, gdy alergia jest związana z jakąkolwiek dolegliwością.

Kapsułki imbirowe

Przydają się, gdy pojawiają się objawy kaszlu, przeziębienia i grypy.


  •   
  • 18
  •  
  • 0
  •  
  •  
  •  
Tags:

Dodaj komentarz

%d bloggers like this: