Posted on / by pureayurveda / in Przepisy

Zdrowe Ladoos. Kulki mocy ajurwedy.

  •   
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Sposobów na kulki mocy, jak to Anna Lewandowska nazwała a przy tym odświeżyła wiedzę o nich jest bardzo dużo. Można spotkać różne alternatywy tej energetycznej przekąski. Ja również mam przepis na kulki według ajurwedyjskiej receptury, które są również przepyszne!

Niedługo zbliża się mecz naszej kadry Polskie i w niedziele zapewne wiele osób zasiądzie przed telewizorem by w miłym towarzystwie oglądnąć  ten sparing. Jednak warto prócz trunków zadbać o przekąski. Może ktoś się skusi na zdrowe ladoos ajurwedyjski? Szybja, zdrowa przekąska dla wszystkich nawet dla  bezglyteowców czy cukrzyków! 🙂

Smacznego 🙂

chocolate-263460_960_720

Składniki podane są na 15 – 20 porcji.

Składniki:

  • 1/2 szklanki migdałów
  • 1/2 szklanki orzechów nerkowca
  • 1/4 szklanki słonecznika
  • 1/2 szklanki suszonych wiśni
  • 6 świeżych daktyli, pamiętaj by usunąć pestki
  • 1/4 łyżeczki cynamonu
  • 1/8 łyżeczki soli
  • 1/4 szklanki wody (do użycia w razie potrzeby)
  • rozdrobnione migdały / kokos do dekoracji (dla dzieci można użyć kolorowych wiórków)

Wykonanie:

  1. Dodać migdały do moździerza i wszystkie je razem zmielić, można też użyć blendere ale trzeba uważać by z nich nie zrobił się krem. Następnie to samo zrobiłam z orzechami nerkowca, słonecznikiem i wiśniami oraz daktylami. Potem wymieszałam je wszystkie razem i dodałam cynamon oraz sól i jeszcze raz wszystko razem wymieszałam. Dodałam wodę i wymieszałam po raz kolejny.
  2. Wyjęłam gotową masę do miski. Umieściłam na stole folie można też użyć do tego papier woskowy. Nawilżyłam dłonie wodą i ulepiłam kuleczki, które potem wyłożyłam na folę.
  3. Następnie obtoczyłam kulki w pokruszonych migdałach, kokosie i kolorowych wiórkach. (to czynność opcjonalna, nie trzeba koniecznie ich otaczać)
  4. Gotowe kuleczki włożyłam do lodówki do schłodzenia. Po 20 minutach są gotowe do zjedzenia. Przechowywać w lodówce.

  •   
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
Tags:

0 thoughts

Dodaj komentarz

%d bloggers like this: