wzdęcia
Posted on / by pureayurveda / in Ajurweda

Wzdęcia: gdy gazy gromadzą się w jelitach.

  •   
  • 7
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Nikt na świecie nie jest wolny od wzdęć. Każdy człowiek w jakimś czasie życia odczuwa gazy oraz zaburzenia pracy okrężnicy.

Wiatry, gazy, odbijanie są naturalnym skutkiem ubocznym rozkładu węglowodanów. Nie kiedy jednak mogą sygnalizować, że twój układ trawienny nie pracuje prawidłowo. Dlatego warto wiedzieć, jaki tryb życia i nawyki żywieniowe zmniejszają produkcję gazów w układzie pokarmowym.

bouquet-890338_960_720 (1)

Jak powstają wzdęcia i gazy?

Gdy zostaną zjedzone węglowodany, część z nich zostaje nie strawiona i trafia do jelita grubego gdzie czekają na nie bakterie jelitowe. Wówczas pod ich wpływem nie przyswojone składniki pożywienia ulegają fermentacji. To właśnie te produkty reakcji powodują, że gazy te mają nieprzyjemną woń, w skład której wchodzi dwutlenek węgla, wodór, metan i azot. Natomiast, jeśli w żołądku i jelitach jest zbyt dużo gazów wtedy pojawiają się odbicia, wzdęcia lub nadmierne oddawanie gazów.

Wzdęcia i gazy według ajurwedy.

Dolegliwość ta powstaje z kilku powodów. Okrężnica jest główną Siedziną Vata dosha, która pochodzi od eteru i powietrza. Gromadzenie się gazów powstaje wtedy, kiedy w okrężnicy wzrasta poziom Vata spowodowany zjedzeniem potraw pogarszających tą Dosie, pod wpływem zimnej pogody, niepokoju, bezsenności oraz innych czynników. Dodatkowo do zwiększenia poziomu Vata przyczynia się powietrze, które zostaje połknięcie w trakcie spożywania posiłku.

Co trzeba zrobić, gdy dokuczają wzdęcia?

Oto kilka skutecznych metod opanowania wzdęć i gazów.

Pierwsza metoda to imbir, który  zmniejsza produkcję gazów. Należy zetrzeć korzeń Świerzego imbiru (ok. 1 łyżeczki papki). Do papki imbirowej dodać łyżeczkę soku z limy i pic bezpośrednio po posiłku.


Inny sposób redukcji wzdęć, to mieszanka z sokiem cytrynowym.

Skład:

  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • ½ łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 szklanka wody

Wszystko należy ze sobą wymieszać. Pić zaraz po posiłku.


Kolejny sposób to wykonanie mieszanki ziołowej z prażonych nasion: kminu, kopru włoskiego, Adżman w równych ilościach.

Należy pić po każdym posiłku ½ lub 1 łyżeczkę tej mieszanki, dobrze przeżuwając, połykając z 1/3 szklanki ciepłej wody.


Węgiel drzewny, należy połykać dwie tabletki po śniadaniu i obiedzie. Pochłania on gazy i zapobiega wzdęciom.


Następną metodą radzenia sobie z gazami to przyjmowanie istniejących na rynku tabletek ziołowych zawierające we swym składzie shankavat i lasunadivati. Działają kojąco na ból żołądka a zarazem niwelują wzdęcia. Dawkować należy 1 tabletkę wieczorem przez 5 dni.


Powyższe sposoby radzenia sobie z gazami i wzdęciami bardzo dobrze będą się sprawdzać ale po za nimi należy też przyjrzeć się swojej diecie i wprowadzić w nią pewne modyfikacje. Ze względu na to, że gazy są stanem Vata, dlatego należy stosować dietę kojąca tą doshe. Przede wszystkim unikać surowych, zimnych potraw i napojów oraz fasoli. Należy też zrezygnować z potraw fermentowanych.


Na koniec polecam przyjmować mieszankę ziołową Triphala.  Działa ona dobroczynnie na ten właśnie problem. Przyjmować należy wieczorem przed pójściem spać. Przyrządzić ją należy, od ½ do 1 łyżeczki triphali namoczyć w 1 filiżance wrzącej wody przez ok. 5-10 minut.

Pierwsza pomocajurwedy (1)

 

Zapraszam do pobrania darmowego e-book’a (by Pure Ayurveda), który zawiera ważne informacje na temat ziół, gazów i wzdęć oraz mieszankę przypraw.

 

 


  •   
  • 7
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
Tags:

Dodaj komentarz

%d bloggers like this: