Posted on / by pureayurveda / in Przepisy

Tłusty czwartek: wegańskie pączki.

  •   
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Pączki nie tylko na tłusty czwartek. Co prawda troszkę jest roboty przy pączkach ale za to jaki efekt końcowy! Myśl, że potem będzie można się delektować tym pysznym smakiem np. z zieloną herbatą…..mniam. Serdecznie polecam przepis na wegańskie pączki. Jeśli chcesz to możesz tez użyć zwykłego mleka – w przypadku, gdy nie jesteś wegetarianinem.

Składniki:

Zaczyn

  • 2 łyżeczki suchych drożdży
  • 2 łyżki cukru kokosowego lub innego
  • 3 łyżki mąki tortowej lub pełnoziarnistej
  • 50 ml ciepłej wody

Pączki

  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 łyżka oleju rzepakowego
  • 3 szkl. mąki tortowej lub pełnoziarnistej
  • 150 ml ciepłego mleka migdałowego (lub innego roślinnego)
  • 150 ml ciepłej wody
  • 1 litr oleju do smażenia

Przykładowe nadzienia

  • dżem, konfitura (jeśli chcemy zrobić pączki z nadzieniem)
  • 1 szkl cukru pudru
  • roztopiona czekolada
  • cynamon w proszku

 

Wykonanie:

W średniej wielkości misce wymieszałam wszystkie składniki na zaczyn, przykryłam miskę ręcznikiem kuchennym i odstawiłam na 30 minut aż do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.

Po upływie czasu dodałam do zaczynu resztę składników na pączki i wyrobiłam na gładką, delikatną i miękką masę. Znowu odstawiłam w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 15 minut.

Rozprowadziłam spora ilość oleju na stolnicę i rozwałkowałam ciasto na ok 0,5 cm grubości. Następnie z ciasta wycięłam krążki za pomocą szklanki. Jeśli chcesz aby Twoje pączki miały dziurkę w środku to np za pomocą zakrętki od butelki wytnij ze środka tą dziurkę.

Tak wyrzeźbione pączki, wyłożyłam na natłuszczonej blaszce i odstawiłam do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na ok 15 minut.

Ja zrobiłam pączki z nadzieniem. Umieściłam pół łyżeczki nadzienia na co drugi krążek i przykryłam je pozostałymi, delikatnie dociskając brzegi, tak by dobrze się zlepiły. Takie nadziane, odstawiłam na 15 minut do wyrośnięcia – również na natłuszczonej blaszce.

W tym czasie rozgrzałam w garnku olej. Pączki smażyłam w nim ok 4 minuty z każdej strony. Po wyjęciu umieściłam je na sitko aby dokładnie odsączyć z oleju.

Pączki oczywiście można udekorować wedle uznania, np. rozpuszczona czekoladą, cukrem pudrem z odrobiną gorącej wody – uzyskasz w ten sposób lukier lub po prostu posyp je cukrem pudrem zmieszanym z odrobiną cynamonu.


  •   
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
Tags:

Dodaj komentarz

%d bloggers like this: