20180422_085116
Posted on / by pureayurveda / in Przepisy

[Przepis]: Tarta gruszkowa na jaglanym spodzie

  •   
  • 1
  •  
  • 2
  •  
  •  
  •  

Gdy tak sobie siedzisz w te piękne wiosenne dni nagle nachodzi Cię ochota na coś słodkiego. Jednak nie na nic ciężkiego z kremem a coś lekkiego z dodatkiem owoców. Zjadło by się ciacho z truskawkami czy jagodami…ale to maj nie sezon na truskaweczki 🙁 A jabłka to już oklepany temat. Więc co powiesz na zdrowy lekki deserek  z gruszkami? Przesyłam Ci przepis na tartę gruszkową na fit spodzie jaglanym. Zanim jednak dojdziemy do przepisu kilka słów na temat kaszy jaglanej.

Kasza jaglana nie musi by “jałowa” w smaku

Na wstępie warto wspomnieć, że nie zawiera ona glutenu i jest łatwo przyswajalna. Można ją gotować na wodzie lub mleku – wtenczas w smaku staje się łagodniejsza. Jednak przed gotowaniem warto ją chwilę podprażyć na suchej patelni, dzięki czemu zyska orzechową nutę.

Kasza jaglana ma szerokie zastosowanie – można na niej piec ciasta i muffiny, może być dodatkiem do sałatek i drugich dań oraz składnikiem dań jednogarnkowych no i oczywiście popularnej jaglanki.

Ja tym razem wykorzystałam kaszę jaglaną do deseru, do czegoś słodkiego. A to moja propozycja dla Ciebie.

tarta gruszkowa

Przepis na Tartę gruszkową na jaglanym spodzie

Tarta gruszkowa na jaglanym spodzie

40 minCzas przygotowania

50 minCzas gotowania

1 hr, 30 Całkowity czas

Save RecipeSave Recipe
Recipe Image

Składniki

  • Spód
  • 2 szklanki kaszy jaglanej
  • jajko
  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki cukru trzcinowego
  • Nadzienie
  • opakowanie budyniu śmietankowego bez cukru
  • szklanka kwaśnej śmietany
  • 2 jajka
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 3 gruszki
  • garść posiekanych migdałów do posypania

Wykonanie

  1. Kaszę jaglaną ugotuj na wodzie lub mleku około 20 minut, po czym ostudź. Dodaj jajko, mąkę i cukier. Wyrób ciasto, którym następnie wykleisz spód i brzegi nasmarowanej formy.
  2. Teraz połącz wszystkie składniki nadzienia, oprócz 2 gruszek.
  3. Wymieszane nadzienie wyłóż na wyłożonym spodzie jaglanym.
  4. Na wierzchu tarty poukładaj pokrojone w plasterki gruszki i posyp migdałami.
  5. Tartę piecz około 40 - 50 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Gdy brzeg się zarumieni a środek zetnie, to znak, że Twoja tarta jest już gotowa.
7.8.1.2
6
http://pureayurveda.pl/tarta-gruszkowa-na-spodzie-jaglanym/

tarta gruszkowa

 

dav

 

Smacznego!

Próbowałeś już takiej wersji tartej?

A może znasz jeszcze lepszy przepis na wykorzystanie kaszy jaglanej do deseru?

Jak to jest u Ciebie?

Do zobaczenia, moc buziaków przesyłam 😉


  •   
  • 1
  •  
  • 2
  •  
  •  
  •  
Tags:

Dodaj komentarz

%d bloggers like this: