Posted on / by pureayurveda / in Przepisy

Szybki przepis na zdrowie. Zupa z awokado według ajurwedy.

  •   
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Według ajurwedy jedzenie świeżych warzyw jest bardzo ważne w naszym życiu. Powinniśmy je jeść jak najwięcej i wybierać zawsze świeże. Polecają jedzenie warzyw z ryżem w całości ale również jako zupy czy kremy. Podaje szybki przepis na zdrową i odżywczą zupę z awokado. W brew pozorom zupa naprawdę jest bardzo dobra i nie wymaga specjalnych umiejętności kulinarnych, zresztą jak większość dań ajurwedyjskich.

Ja osobiście uwielbiam przepisy ajurwedyjskie ze względu na ich właściwości odżywcze oraz to, że naprawdę dodają energii i można bardzo łatwy sposób pozbyć się zmęczenia i ociężałości. Komu polecam tą zupę? Wszystkim! A w szczególności tym co mają problemy z żołądkiem – z trawieniem.

Proporcje składników które podałam są na 4 porcje. Smacznego 🙂

Składniki:

  • 2 szklanki szparagów, pokrojone na kawałki
  • 2 szklanki zielonego groszku typu śnieżka
  • 2 szklanki żółtego squash, pokrojone w plasterki
  • 2 małe cebulki, pokrojone w plasterki
  • 2 awokado
  • sok z 1/2 cytryny
  • 1/3 szklanka oliwy z oliwek
  • 1 1/2 lub 2 1/2 szklanki wody kokosowej (wszystko w zależności jak gęstą chcesz zupę)
  • 1 łyżeczka soli (według smaku)

Wykonanie:

  1. Szparagi, groszek i squash ugotowałam na parze około 8 minut. Odłożyłam na bok.
  2. W rondelku zeszkliłam na oliwie z oliwek cebule.
  3. Do miski wrzuciłam ugotowane na parze warzywa, cebulę, awokado, sok z cytryny, wodę kokosową, sól i zblendowałam wszystko razem.
  4. Podawałam zupę na gorąco ale można też ją schłodź w lodowce i podać na zimno.

  •   
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
Tags:

Dodaj komentarz

%d bloggers like this: