detoks sokowy
Posted on / by pureayurveda / in Ajurweda

Sokowy detoks: dopasowane soki do typu ciała / Doshy

  •   
  • 12
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Ajurweda opiera się na indywidualizacji, a nie na uogólnieniu. To, co działa dla jednej osoby, niekoniecznie musi działać tak samo u drugiej. Czynniki, które na to wypływają to między innymi: wrodzona konstytucja, obecny stan zdrowia i trawienie, pory roku i stan emocjonalny. Właśnie one muszą być brane pod uwagę przy planowanej zmianie diety.

Świeżo wyciskane owoce czy warzywa są jedną z głównych zwyczajów jakie należy wdrożyć przy zmianie diety. Niezależnie od tego, czy planujesz 30-dniowy „detoks sokowy”, czy tylko chcesz zacząć codziennie pić soki ,należy wziąć pod uwagę niektóre czynniki. Korzyści płynące ze świeżo wyciskanych soków zostały tak dokładnie opisane i udokumentowane, że stały się one pewnego rodzaju modą spożywania ich na co dzień.

Początkowo wyciskane soki mogą być energetyzujące, ponieważ wymagają one mniej energii do trawienia. Ponad to mają one również działanie oczyszczające i rozjaśniające skórę.

Ale czy powyższe cechy są tym, czego potrzebuje Twoje ciało? Jeśli ciągle czujesz się zamglony i zatłoczony, najprawdopodobniej skorzystasz z moich przepisów o ogólnie z świeżo wyciskanych soków. Jeśli jednak okaże się, że organizm potrzebuje więcej ocieplenia i uziemienia, należy zachować ostrożność przy piciu soków.

[Jeśli chcesz się dowiedzieć jaką jesteś doshą, to zapraszam do strony -> http://pureayurveda.pl/wp_quiz/quiz-twojej-dosha/]

sokowy detoks

Sokowy detoks dla Twojego typu ciała lub Doshy

Dosha Vata

Oczyszczanie organizmu sokami nie jest zalecane dla osób z typem doshy Vata, ponieważ mają one słaby system trawienny, a surowe soki sprawiają, że te osoby czują nadęty brzuch i zmęczone. Jeśli jesteś typem Vata lub masz problemy z trawieniem, lepiej zacznij od zjedzenia lekkich posiłków o zwykłej porze dnia.

Vata wydają się być szczupli, zwinni i energiczni, ale kiedy ich poziom nie jest w równowadze, wtenczas są szczególnie podatne na szybkie wypadki i problemy z lękiem. Najlepsze soki dla Vata to te, zawierające owoce i warzywa, które powstrzymują duże skoki  cukru we krwi. Jak buraki, marchewka, słodkie ziemniaki, koper włoski i ogórek. Gęste warzywa, takie jak kapusta, seler i jarmuż, z drugiej strony też nie są zalecane, częściowo dlatego, że mogą powodować gazy (zazwyczaj w system Vata zmaga się z wrażliwym układem trawienny).

Do poprawienia smaku soków warto wykorzystać przyprawy, takie jak cynamon, imbir i kurkuma, cytryna może pomóc przeciwdziałać „wysuszeniu” zielonego soku. Ludzie, którzy skłaniają się ku doshy Vata, zmagają się z problemem suchych włosów, skóry lub paznokci, mają niekiedy trudności ze spaniem w nocy i zaparciami.

Soki dla doshy Vata są zalecany tylko przy ciepłej pogodzie i tylko ograniczając ich spożycie  do raz dziennie z dwoma pełnymi posiłkami. Sezon jesienny jest związany z doshą Vata , ze względu na stały ruch i energię, która jest charakterystyczna dla tej doshy.

Sok dla doshy Vata według Ajurwedy

Potrzebujesz

  • Garść szpinaku
  • 3-4 gałązki szwajcarskiego boćwina
  • 1-2 ogórki (bez nasion)
  • skórka z 1 cytryny
  • 1/2 „kawałka” imbiru
  • 1-2 jabłka lub gruszki
  • Szczypta cynamonu

Sok który Ci proponuję jest wypełniony rozgrzewającymi składnikami wraz z dużą ilością detoksykującego chlorofilu i przeciwutleniaczy, które mogą być trudne do wchłaniania przez Vatę, gdy nie występuje w postaci soku. Natomiast w czasie jesieni aby uzyskać dodatkowe wsparcie, spróbuj dodać ciepłą wodę do soku, ponieważ  powietrze w tym czasie zaczyna schnąć i ochłodzić się.

Dosha Pitta

Ludzie Pitta nie mogą robić całkowitego sokowego postu, ponieważ ich metabolizm jest bardzo silny. Sokowa „głodówka”  ma właściwości chłodzące a warzywa oczyszczające krew to bardzo dobre rozwiązanie dla typów Pitta.

Jeśli doświadczasz jakiegokolwiek zapalenia, pocisz się, złości, masz zgagę, luźny stolec lub nieświeży oddech, oznacza to, że w ujęciu ajurwedyjskim jesteś konstytucją o przeważającym poziomie doshy Pitta.

Agni lub mówiąc w naszym języku ogień trawienny (co rozkłada nasze jedzenie, według Ayurveda) w Picie jest bardzo silny i intensywny. Takie osoby będą bardzo drażliwi, jeśli nie będą jeść w regularnych odstępach czasu. Dlatego zalecam aby Pitta spożywała pudding z quinoi lub chia albo po prostu dodawała je do swoich soków w godzinach porannych. Kolejno należy pić dwa soki chłodzące z mieszanką brokułów lub cukinii w godzinach  od 10:00 do 14:00.

Piszę tu o sokach chłodzących. Takie soku powinny składać się z takich warzyw jak ogórki, szparagi i brokuły, które pomagają obniżyć stan mocnego odczucia głodu w środku dnia, kiedy trawienie jest najsilniejsze. Możesz również dodać przyprawy lub  zioła, takie jak kolendra i kardamon.

Ludzie Pitta mogą czerpać korzyści z soków dzięki efektom chłodzenia. Jednak nadal będziesz musiał je pić z umiarem, ponieważ twój metabolizm i trawienie może być szybkie i bardzo dobre. Jeśli będziesz spożywać tylko płynne posiłki, szybko skończy się uczucie drażliwości z powodu głodu. Możesz wygodnie zjeść jeden duży posiłek z dwoma sokami dziennie. Ta dosha jest najbardziej aktywna w okresie letnim.

Sok dla doshy Pitta według Ajurwedy

Potrzebujesz

  • 1 średni ogórek
  • 1 małe kiwi
  • 5 truskawek
  • 1 małe mango, obrane
  • 1 filiżanka kawałków ananasa
  • 1/2 szklanki wody kokosowej lub zwykłej wody
  • 1 łyżka oleju lnianego

Pitta charakteryzuje się silnym apetytem, który może stać się niezrównoważony w przypadku ciężkich, pikantnych potraw, a także może stać się bardziej zrównoważony dzięki słodszym i lżejszym pokarmom. Ponieważ Pitta wiąże się również z ogniem i ciepłem, picie tego bogatego w witaminy soku będzie chłodem dla nadaktywnej Pitty. Olej z lnu to świetna alternatywa dla Omega 3 do olejów migdałowych, oliwkowych, sezamowych i rzepakowych, które mogą być obciążające dla Pitty.

Dosha Kapha

Kapha są idealnymi ludźmi do głodówek i spożywania wyciskanych soków. Mogą one opuścić jeden posiłek lub przejść do schematu „brak jedzenia na cały dzień”. Typy Kapha poczują się pełne energii podczas sokowego oczyszczania.

Jeśli twoja konstytucja jest bardziej typem doshy Kapha, będziesz przeważnie doświadczał zatrzymywania płynów, zatkania zatok i ciągłych przeziębień, niezbyt inspirującego i mglistego uczucia, tłustej skóry i włosów oraz dużej trudności w budzeniu się każdego poranka pomimo spania przez długie godziny.

Dietę sokową możesz stosować przez 2 do 5 dni, a od razu poczujesz pozytywny wpływ na Twoje ciało. Kapha jest silnie związana z wczesną wiosną i zimą, ponieważ ta energia jest zamknięta i uziemiona przez naturę.

Kapha często przyciągają słodkie potrawy, jednak czują się najbardziej zrównoważeni, jedząc gorzkie, cierpkie i ostre potrawy. Dlatego powinny one często sięgać po ogórki, selery, jarmuż, brokuły i mieszanek kolendry, a także kiełków słonecznika i pędów grochu.

Do smaku dodawaj przypraw, takich jak cynamon, imbir lub pieprz cayenne – i unikaj słodkich owoców, takich jak ananas, gruszka i mango.

Sok dla doshy Kapha według Ajurwedy

Potrzebujesz

  • 5 liści mięty
  • Pół szklanki filtrowanej wody
  • 2 łyżeczki soku z limonki
  • Sok z połowy grejpfruta
  • 1 łyżeczka proszku camu camu
  • Szczypta soli
  • Odrobinę  Cayenne
  • Odrobinę  kardamonu

* Jeśli sok okaże się zbyt gorzki, dodaj jedną łyżeczkę syropu z agawy

Specjaliści ajurwedyjscy polecają Kaphie, aby spróbowali pić duże ilości soku owocowego i warzywnego, które mają nieco bardziej gorzki lub cierpki smak niż te, które są zbyt słodkie. Ten lekki sok jest świetnym sposobem na stymulację Kapha i pomaga zrównoważyć naturalne tendencje do odczuwania letargu, ciężkości, zmęczenia i pragnienia tłustych potraw. Proszek camu camu w tej recepturze jest bardzo bogaty w witaminę C, pomagając energetyzować organizm bez dodatkowej słodyczy.


  •   
  • 12
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
Tags:

Dodaj komentarz

%d bloggers like this: