samosy
Posted on / by pureayurveda / in Przepisy

Samosy, pierożki warzywne. 

  •   
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Gdy spróbujesz dobrego samosa, zrozumiesz wtedy, dlaczego jest on tak bardzo popularny wśród innych indyjskich przekąsek. Dla odmiany możesz do samosa dodać ser i dodać innego zestawu przypraw takiego jakiego najbardziej uwielbiasz.

Ja Ci podaje mój ulubiony przepis na samosa. Może i Ty się w nim zakochasz tak bardzo jak ja 😉

Miłej zabawy w przyrządzaniu 🙂

Przepis na samosy

food-2217013__340 (1)

Składniki:

  • 400 g białej mąki (może być pełnoziarnista)
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 100 g stopionego masła lub ghee
  • 150 ml zimnej wody
  • 2-3 średniej wielkości ziemniaki
  • 1/2 kalafiora
  • 200 g świeżego groszku
  • 4 łyżki ghee lub oleju roślinnego
  • 1 łyżeczka kminu indyjskiego
  • 1/2 łyżeczki nasion kozieradki
  • 1/2 łyżeczki startego świeżego imbiru
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1/2 łyżeczki mielonej kolendry
  • 1/4 łyżeczka asefetidy
  • 1/4 łyżeczki mielonych goździków
  • 1/2 łyżeczka mielonego cynamonu
  • 2 łyżki soli
  • 1/4 łyżeczki pieprzu
  • ghee lub olej do smażenia

Wykonanie:

  1. W misce wymieszałam mąkę z solą i roztopionym ghee.
  2. Powoli wlałam wodę do mieszanki i wyrobiłam ciasto. Zagniatałam energicznie przez 5 minut (ciasto musi być gładkie i miękkie oraz nie będzie przyklejało się do rąk ).
  3. Z gotowego ciasta ulepiłam kuleczki, skropiłam je kilkoma kroplami wody i przykryłam wilgotną szmatką na czas przygotowywania nadzienia.
  4. Ziemniaki obrałam i pokroiłam w kosteczkę. Kalafior starłam na tarce o grubych oczkach (można tez podzielić na malutkie różyczki). Groszek ugotowałam, odcedziłam i odstawiłam na bok.
  5. Na dużej patelni rozgrzałam ghee. Wrzuciłam kminek a kiedy się zabrązowił dodałam nasiona kozieradki, starty imbir i resztę mielonych przypraw.
  6. Po upływie kilku sekund wrzuciłam drobno pokrojone ziemniaki, mieszając i smażyłam dalej przez 3-4 minut a potem dodałam kalafior. Smażyłam następnie przez 3-4 minut. Dodałam 2 łyżeczki wody, przykryłam i gotowałam przez około 15 minut, aż wszystko zmięknie (uważaj by nie przypalić!! 😉 ). Następnie wszystko razem wymieszałam z ugotowanym groszkiem, doprawiłam solą i pieprzem.
  7. Przygotowane nadzienie odstawiłam na bok do wystygnięcia a w tym czasie zabrałam się za rozwałkowywanie ciasta.
  8. Posypałam na stolnicy odrobinę mąki. Z całego ciasta ulepiłam 10 kuleczek. Wszystkie kulki po kolei rozwałkowałam na placuszki o średnicy 15 cm, a następnie przekroiłam każde z nich na połowę. Część prostą brzegu każdej połówki posmarowałam wodą. Zebrałam dwa końce prostego brzegu i ulepiłam stożki. Mocno przycisnęłam suchy brzeg do nawilżonego, by wzmocnić „szew”. Każdy stożek wypełniłam 2/3 nadzieniem. Następnie zamknęłam otwór przyciskając brzeg palcami i fałdowałam go.
  9. W garnku rozgrzałam tłuszcz (tłuszczu musi być tyle by przykryło samosy i by mogły swobodnie pływać). Smażyłam samosy przez 10-15 minut, przewracałam je często, aż obie strony były złotobrązowe. Następnie wyciągnęłam z tłuszczu i odsączyłam.

Smacznego!!!! 😀


  •   
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
Tags:

Dodaj komentarz

%d bloggers like this: