Posted on / by pureayurveda / in Przepisy

[Przepis]: Pure Koko, kasza jaglana i kokos.

  •   
  •  
  •  
  •  
  • 1
  •  
  •  
  •  

Siedząc w te deszczowe dni naszło mnie na coś słodkiego, więc postanowiłam przeszukać wszystkie szafki w kuchni w celu znalezienia czegoś słodkiego. Niestety nic konkretnego i gotowego nie znalazłam…..ale znalazłam pewne składniki, które pomogły mi przygotować coś pysznego a co najważniejsze szybkiego! Można uznać, że jest to popularne fit rafaello lub sernik o smaku kokosowym. Zwał jak zwał, ja swoje ciasto nazwałam Pure Koko 😛 Dziwnie, co nie? 😛

20170818_115448 (1)

Składniki do spodu:

  • 5 daktyli
  • pół szklanki mąki orzechowej
  • 100 ml ghee

Składniki do masy:

  • 100 g kaszy jaglanej
  • 1 i 1/2 szklanki mleka kokosowego
  • 1 łyżka musu kokosowego
  • 1 łyżka modu
  • pół szklanki wiórków kokosowych

Wykonanie:

Daktyle moczyłam w gorącej wodzie około 10 minut, następnie zmiksowałam dokładnie wszystkie składniki na masę do spodu. Taką jednolitą masę wyłożyłam do naczynia przeznaczonego do tart i odstawiłam do lodówki. W tym czasie zabrałam się za zrobienie masy kokosowej. Kaszę jaglanką chwilkę prażyłam w rondelku do momentu aż poczułam zapach kaszy. Wówczas dodałam mleko kokosowe. Gotowałam tak długo aż kasza wciągnęła całe mleko. W połowie gotowania kaszy z mlekiem dodałam mód i mus. Po wchłonięciu mleka przez kaszę dodałam wiórki i odstawiłam masę do wystudzenia. Po tym czasie wyłożyłam masę na spód udekorowałam wierzch wiórkami i płatkami migdałów a następnie odstawiłam ciasto do lodówki na około 2 godziny.

Ciasto już gotowe, życzę smacznego 😉


  •   
  •  
  •  
  •  
  • 1
  •  
  •  
  •  
Tags:

Dodaj komentarz

%d bloggers like this: