Posted on / by pureayurveda / in Zdrowie

Przepis na wzmocnienie odporności. Syrop z czarnego bzu od ajurwedy.

  •   
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Jeśli przyszła Ci namyśl spożycie jagód czarnego bzu to powiem Ci, że jest to świetny sposób, aby uzyskać zdrowe i ochronne przeciwutleniające substancje odżywcze zwiększające odporność. Jagody były używane od wieków w leczeniu chorób oraz wspólnego rodzaju kaszlu oraz na przeziębienie. Ponad to są idealne do leczenia zarówno wirusów, jak i bakterii.

Korzyści płynące z syropu jagód czarnego bzy na podniesienie odporności:

Jagody czarnego bzu: jagody bzu mają ciemnobłękitną purpurową barwę oraz zawiera dużą ilość antocyjanów, które nadają jej barwę i działanie przeciwutleniające. Antocyjan ma właściwości ochronne przed promieniowaniem UV. Ponad to mają one więcej witaminy C niż pomarańcze oraz zawierają śladowe ilości minerałów.

Róża: mają bardzo wysoki poziom witaminy C, a zatem świetnym źródłem walki z przeziębienia i grypą. Ponad to róża zawiera: witaminę C, witaminę A, wapń, żelazo, bioflawonoidy, pektyny, witaminę E, mangan, selen, kompleks B, magnez, fosfor, potas, siarkę i krzem.

Imbir: Wszyscy słyszeliśmy, że imbir jest świetny na przeziębienie i stany zapalne. Imbir jest korzeniem uprawianym pod ziemią, który jest bogatym źródłem antyoksydantów. Wydaje się, że imbir zawiera szerokie spektrum przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe, przeciwutleniające i przeciwpasożytnicze, to tylko kilka działań zdrowotnych jakie daje imbir, jest ich znacznie więcej!

Cynamon: Cynamon jest bogaty w przeciwutleniające polifenole i proantocyjanidyny. Zawiera znaczne ilości manganu, wapnia, błonnika i żelaza. Jakiś czas temu okazało się, że cynamon zawiera właściwości przeciwwirusowe, przeciwbakteryjne, przeciwpasożytnicze i przeciwgrzybicze.

Skórka pomarańczy: skórka pomarańczy w herbacie nadaje jej pyszny smak.

Echinacea: Echinacea jest najlepiej znany ze swoich właściwości stymulujących układ odpornościowy. To purpurowe kwieciste zioło jest jednym z najbardziej popularnych ziół, które stosuje się w czasie grypy.

Miód: Miód  jest pełen wspaniałych właściwości zdrowotnych oraz bardzo dobrze wspomaga odporność. Wzbogacony on jest z naturalnych minerałów, witamin i enzymów. Działa również na błony śluzowe, zapewniając  łagodzenie bólu wywołany na przykład przez ból gardła lub kaszlu.

 

Przepis na odporność – syrop z jagód czarnego bzu

Składniki:

  • 1 szklanka wody
  • 1/4 szklanki czarnego bzu
  • 2 płatków róż
  • 3/4 łyżeczki sproszkowanego imbiru
  • 1 pałeczka cynamonu
  • 1/2 kubek miodu
  • 2 łyżki suszonej Echinacei (ją dodaj wtedy kiedy jesteś chory)
  • 2 łyżeczki skórki pomarańczy

Jeśli w tym momencie jesteś chory dodaj do syropu echinacea, natomiast profilaktycznie zażywaj raz dziennie syrop.

Wykonanie:

  1. Połączyłam wszystkie składniki (bez miód) w garnku i doprowadziłam do wrzenia. Mieszałam wszystko dokładnie i gotowałam na wolnym ogniu przez 30 minut.
  2. Następnie mieszankę ziół odcedziłam przez sitko. Na koniec dodałam miód i wymieszałam wszystko razem.
  3. Wlałam do słoika ze szczelną pokrywką.

Przechowywać należy w lodówce.


  •   
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
Tags:

Dodaj komentarz

%d bloggers like this: