Zimowy mus jabłkowy
Posted on / by pureayurveda / in Przepisy

Zimowy ajurwedysjki przepis na mus jabłkowy

  •   
  • 0
  •  
  • 1
  •  
  •  
  •  

Przed samymi świętami może Cię najść ochota na coś słodkiego. Jednak nie chcesz się teraz zbyt obżerać lub po prostu nie lubisz jeść słodyczy, ciastek czy cukierasów. Też tak miewam, dlatego chcę się z Tobą podzielić z owocowym jabłkowym deserkiem / przekąską. Do wykonania jest ona bardzo prosta. Składniki są dostępne prawie we wszystkich sklepach. Więc, jeśli jesteś zabiegany to myślę, że przypadnie Ci ten mus do gustu w czasie świątecznych przygotowań czy też zabieganiu w pracy.

Aromatyczny mus jabłkowy to prosta, ajurwedyjska przekąska z jabłek. Delikatnie słodka z dodatkiem przypraw i odrobiną nutą ghee. Mus jabłkowy zapewne znasz, jednak ja chce Ci przedstawić pewną modyfikację tej doskonałej przekąski na sezon jesienno – zimowy.  

Zimowy mus jabłkowy

Wpływ musu na doshe:

Surowe jabłka nie są zalecane jesienią i zimą ze względu na ich związek ze wzrostem vata. Ale gotowane jabłka stanowią doskonałą przekąskę jesienno-zimową, szczególnie gdy są delikatnie przyprawione. Dodanie ghee jak wiadomo jest zdrowie ale i nadaje ciastowy smak oraz wspomaga strawić jabłka. Natomiast przyprawy takie jak cynamon, imbir i kardamon nadają delikatnej ostrości i pomagają również w trawieniu.

Warto też wspomnieć, że ten przepis z serii tridosha, czyli przeznaczony dla każdej doshy. Ponadto możesz się cieszyć tym słodkim smakiem bez żadnych wyrzutów sumienia w te zimne zimowe dni.

[Polecam: Czym jest Dosha]

Smaki (Rasas)jakie odczujesz w tym deserze:

  • Słodki – pochodzący z jabłek, ghee i cynamonu.
  • Kwaśny – raczej się nie pojawia chyba, że z jabłek.
  • Słony – raczej się nie pojawia, chyba, że masz ochotę to możesz dodać .
  • Ostry – pochodzący z imbiru i kardamonu

Efekt na myśli (Gunas):

Ten ajurwedyjski przepis na mus jabłkowy jest słodki, lekkostrawny o łagodnych smakach a co najważniejsze w tym wszystkim odżywczy.

Przepis na Ajurwedyjski Mus Jabłkowy

Porcja: 3 małe porcje

Przyprawiony mus jabłkowy

5 minCzas przygotowania

5 minCzas gotowania

10 minCałkowity czas

Save RecipeSave Recipe
Recipe Image

Składniki

  • 2 jabłka
  • 1 łyżeczka ghee
  • Szczypta cynamonu
  • Szczypta kardamonu
  • Szczypta imbiru
  • 1 łyżeczka syropu z agawy lub Jagger

Wykonanie

  1. Obierz jabłka i pokrój na małe kawałeczki do garnka.
  2. Wlej odrobinę wody i gotuj jabłka aż będą miękkie.
  3. Zdejmij garnek z ognia i dodaj do jabłek ghee i wszystkie przyprawy.
  4. Wymieszaj wszystko dokładnie i zmiksuj na konsystencję musu.
  5. Teraz jest gotowe do podania i cieszenia się smakiem. – podawać na ciepło.
7.8.1.2
5
http://pureayurveda.pl/przepis-na-mus-jablkowy/

Zimowy mus jabłkowy

Wspaniały mus jablkowy


  •   
  • 0
  •  
  • 1
  •  
  •  
  •  
Tags:

Dodaj komentarz

%d bloggers like this: