Posted on / by pureayurveda / in Przepisy / 3 komentarze

Zdrowe powitanie dnia. Awokado króluje na stole śniadaniowym.

  •   
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Awokado czyli gruszka aligatora. Owoc ten ma bardzo dużo właściwości odżywczych i zdrowotnych. Mimo swej dużej kaloryczności poleca się ją osobą chcący schudnąć!

avocados-04

Troszkę informacji na temat właściwości awokado. Warto przeczytać!

Głównym składnikiem awokado są tłuszczę, bo jest ich około 20–30% ale i nie tylko bo również wzbogacony jest w:

  • Witaminy E (witamina młodości)
  • Witaminy — A, B1, B2, C, PP, K, H
  • Kwas antenowy
  • Kwas foliowy
  • Wapń
  • Potas
  • Fosfor
  • Źródło błonnika, w 100g owocu ma aż 6,3g błonnik

 

Awokado a zdrowie

Wspomaganie odchudzania

Osoby chcące zredukować ilość tłuszczu w swej codziennej diecie, powinny regularnie jeść awokado. Ze względu na to, że zawarte w nim są nienasycone kwasy tłuszczowe, które obniżają poziom cholesterolu we krwi, zmniejszają ryzyko miażdżycy oraz poprawiają metabolizm.

Poprawa pracy mózgu

Osoby pracujące ciężko umysłowo powinny wprowadzić do swego jadłospisu awokado alby poprawić pracę swego mózgu. Połączenie kwasów tłuszczowych OMEGA-3 oraz witaminy E powoduje zapobieganie rozwojowi choroby Alzheimera. Dodatkowo poprawia funkcjonalność mózgu, zwiększa pamięć i koncentracje.

Chroni serce przed chorobami

Fitoskładniki obniżają ciśnienie krwi oraz obniżają poziom złego cholesteroli. Natomiast potas reguluje gospodarkę elektrolitową oraz warunkuje prawidłową pracę układy sercowo — naczyniowego.

Korzyści dla kobiet w ciąży

Do prawidłowego rozwoju układu nerwowego płody pomaga kwas foliowy, który zwarty jest w awokado. Dlatego mamy w ciąży powinny codziennie zjadać ten cudowny owoc by ich dzieci były zdrowe.

Działanie odmładzające

Glutation zawarty w awokado ma właściwość antyoksydacyjną. Wspomaga on pracę wątroby oraz układu nerwowego. Dodatkowo poprawia on wydajność układu immunologicznego oraz zwiększa odporność na wszelkie choroby.

Wspomaga pracę układu trawiennego

Spożywając awokado chronisz swój żołądek od wrzodów, wzdęć, biegunek, zaparć oraz korzystnie wpływa na wchłanianie cennych substancji odżywczych w jelitach.

Ochrona wzroku

W awokado znajduje się spora dawka luteiny, która chroni nasz wzrok, zapobiega zaćmie oraz zwyrodnieniem plamki żółtej.

Przepis na zdrowe i odżywcze śniadanie

 Jest to bardzo znane danie przez większość osób. Guacamole z dodatkiem kawałków pomidora na bułce grahamce.

Składniki:

  • 1 awokado
  • ząbek czosnku
  • pomidor (średniej wielkości lub 2 mało)
  • 1/3 cytryny

Wykonanie:

Rozgnieść awokado widelcem, dodać cytrynę, czosnek posiekać, pieprz, ostrą paprykę oraz sól. Wszystko razem wymieszać. Pokroić pomidor w kostkę i dodać do pasty z awokado. Wszystko razem wymieszać. No i można już nakładać na chlebek lub bułeczkę….albo to co Wy preferujecie i lubicie 🙂

Przyprawy dodajemy wedle własnego smaku. Generalnie guacamole powinno być w smaku kwaśno, gorzko, ostre. Ja na koniec dodałam jeszcze na kanapeczki posiekaną pietruszkę bo ją uwielbiam 🙂


  •   
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
Tags:

3 thoughts

Dodaj komentarz

%d bloggers like this: