Brownie z batata
Posted on / by pureayurveda / in Przepisy

Przepis – Brownie z batata. Deser dobry na trawienie.

  •   
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Brownie batatowe to świetna, zdrowa alternatywa dla wszystkich słodkich przekąsek. Nie zawiera glutenu; Nie ma dużo cukru i jest wykonany ze zdrowego warzywa jakim jest batat. Po spróbowaniu nie zamienisz na żaden inny deser!

Według Wschodu

Słodkie ziemniaki są unikalne wśród żywności. Mają zdolność do uspokajania Kapha i Vata.Co ma wspólnego dosza Vata i batat? A no taką, że Vata generalnie korzysta z ciężkich, olejowych i ciepłych potraw, a słodki ziemniak właśnie takie cechy w sobie kryje. W przeciwieństwie do produktów mleczarskich, ziemniaków i innych podobnych produktów spożywczych, takich jak makaron, słodkie ziemniaki dobrze działają na układ trawienny, ponieważ po ich zjedzeniu nie odczuwamy pewnego rodzaju ciężkości. Są one delikatne dla żołądka a jednocześnie wspaniale odżywiają nasz organizm.

Prócz wspomagania trawienia batat zawiera bardzo dużo błonnika, który umożliwia w szybki sposób pozbycia się szkodliwych toksyn z organizmu po przez wydalanie. Po za tym, SA one bogate w złożone węglowodany, co oznacza, że korzeń ten może zaspokoić apetyt na długi czas.

Pomimo jego nazwy –  słodki ziemniak, jest on korzystnym pożywienie dla diabetyków. Na dowód tego zostały przeprowadzone badania naukowe, które wstępnie wykazują, że pomaga ustabilizować poziom cukru we krwi.

Dodatkowo słodkie ziemniaki są bogate w beta-karoten oraz  witaminy A oraz należą do gruby, która zawierają  psychotropię i halucynogenność .

Orzech kokosa

Kokos posiada wspaniałe cechy takie jak, jest: słodki, chłodzący , ciężki, równoważy Vate i Pitte oraz zwiększa Kapha.

Kokos jest wysoce uznanym produktem spożywczym, o słodkim smaku, który uzyskuje w efekt po pokwitowaniu, co pozwala na zrównoważenie Vata. Mimo, że jest on stosunkowo ciężki i trudny do strawienia, to w spożyciu  w małych ilościach doskonale odżywi i ożywi ciało oraz działa na zadowolenie i uspokojnie w umyśle – ze względu na jego słodki smak.

Według Ajurwedy kokos jest uziemieniem, a mieszanina ciężkich, oleistych i słodkich właściwości spacyfikuje centralny układ nerwowy. Pomoże w radzeniu w chwilach stresowych a nawet może spowodować zniwelowanie go do minimum. Ponad to pomoże w walce z lękiem.  Warto też pamiętać, że orzech kokosa ma też właściwości lecznicze układu trawiennego oraz sprzyja lepszemu metabolizmowi po przez uziemienie (czyli zwiększenie doszy Kapha) a po za tym odżywia i schładza organizm.

Według Zachodni

Słodkie ziemniaki są potęgą odżywczą. Mają ponad 400% dziennego zapotrzebowania na witaminę A, a także mnóstwo błonnika i potasu. Mają więcej naturalnych cukrów niż zwykłe ziemniaki, ale są to składniki odżywcze o mniejszej ilości kalorii.

Bataty mają niski indeks glikemiczny, a niedawne badania sugerują, że mogą zmniejszyć epizody niskiego poziomu cukru we krwi i insulinooporności u osób z cukrzycą.

Według National Health and Nutrition Examination Survey, mniej niż 2% dorosłych w Stanach Zjednoczonych napotyka dziennie 4700 mg zalecanego potasu.


Increasing Dietary Potassium — Find Out Why Most People Need to Consume More of This Mineral
, Today’s Dietitian

Jeden średni słodki ziemniak dostarcza około 542 miligramów. Warto zauważyć, że duże spożycie potasu jest związane z 20% mniejszym ryzykiem wystąpienia chorób. Zgodnie z badaniami przeprowadzonymi przez Harvard School of Public Health’s Department of Nutrition,  wśród młodych mężczyzn dieta bogata w beta-karoten może odgrywać rolę ochronną przeciwko rakowi gruczołu krokowego.Po za tym,  we względu na dużą zawartość błonnika, słodkie ziemniaki pomagają zapobiec zaparciom, gazom i wzdęcie oraz pozwolą utrzymywać przewód pokarmowy w zdrowej kondycji.

Cholina jest bardzo ważnym i wszechstronnym składnikiem odżywczym w słodkich ziemniakach, która pomaga w śnie, ruchu mięśni, uczeniu się i pamięci. Cholina pomaga utrzymać strukturę błon komórkowych, pomaga w przenoszeniu impulsów nerwowych, w absorpcji tłuszczu i zmniejsza stan zapalny.


Choline
, Nutrition 411

Zdaniem lekarza okulistyki Diuka Jill Koury, niedobór witaminy A powoduje, że fotoreceptory ulegają pogorszeniu w efekcie czego  uszkadza normalne widzenie. Niedoborów witaminy A można skorygować po przez dodanie do żywności wysokiej zawartości beta-karotenu, która spowoduje powrót widzenia. Warto zauważyć, że przeciwutleniające witaminy C i E w słodkich ziemniakach wykazały, że wspomagają utrzymać zdrowe oczu oraz zapobiegają zwyrodnieniom.

Orzech kokosowy

Jest to bezglutenowa, zasadowa żywność o wysokiej zawartości tłuszczów nasyconych i błonnika. W dzisiejszych czasach bardzo spora grupa ludzi ma problemy trawienne, które są związane nadwrażliwością na gluten. Potrzebują oni tłuszczów do zwalczania tej przypadłości przy  naturalnej tendencji do suchości. Kokos zawiera  białko i niektóre ważne minerały: wapń, żelazo, potas i magnez. Ze względu na wysoką zawartość tłuszczu kokos ma niski indeks GI posprawia, że zmniejsza on ogólny wskaźnik GI przy podaniu go do każdego posiłku. Co  oznacza, że kokos jest wspaniałym dodatkiem, jeśli masz tendencję do zwiększania stężenia cukru we krwi.

Otyłość jest obecnie jednym z największych problemów zdrowotnych na świecie. Choć niektórzy ludzie uważają, że otyłość jest tylko kwestią kalorii, inne (włączam tu siebie) uważam, że źródła tych kalorii są bardzo ważne.

Amerykańskie Journal of Clinical Nutrition stwierdza, że średniołańcuchowe triglicerydy (MCT) w oleju kokosowym mogą zwiększyć ilość spalonych kalorii w porównaniu do tej samej ilości innych tłuszczów.

Badania: Seaton, Timothy B., Stephen L. Welle, Mary Karen Warenko, and Robert G. Campbell. “Thermic effect of medium-chain and long-chain triglycerides in man.” The American journal of clinical nutrition 44, no. 5 (1986): 630-634.

Europejskie Journal of Clinical Nutrition donosi o jednym z badań, że 30 gramów kokosu dziennie powoduje wzrost  MCT w ciągu 24 godzin wraz z energię o 5%, łącznie około 120 kalorii dziennie.
Badania: Dulloo, A. G., M. Fathi, N. Mensi, and L. Girardier. “Twenty-four-hour energy expenditure and urinary catecholamines of humans consuming low-to-moderate amounts of medium-chain triglycerides: a dose-response study in a human respiratory chamber.” European journal of clinical nutrition 50, no. 3 (1996): 152-158.

Prawie 50% kwasów tłuszczowych w oleju kokosowym jest 12-węglowy kwas laurynowy. Kiedy kwas laurynowy jest trawiony, tworzy substancję zwaną monolauryną. Antybiotyki i chemioterapia wykazują, że zarówno kwas laurynowy, jak i monolauryna mogą zabijać szkodliwe patogeny, takie jak bakterie, wirusy i grzyby.

Badania: Kabara, Jon J., Dennis M. Swieczkowski, Anthony J. Conley, and Joseph P. Truant. “Fatty acids and derivatives as antimicrobial agents.” Antimicrobial agents and chemotherapy 2, no. 1 (1972): 23-28.

Te patogeny mogą wpływać na nasz układ immunologiczny, ale wykazano, że kwas laurynowy zabija bakterie Staphylococcus Aureus (bardzo niebezpieczny patogen ) I drożdże Candida Albicans, wspólne źródło zakażeń drożdży u ludzi. Oznacza to, że kwasy tłuszczowe i produkty rozpadu w kokosie mogą zabijać szkodliwe patogeny, potencjalnie zapobiegając infekcjom.

cake-436987__340 (1)

Przepis na batatowe brownie jest podobne jak  kanapka mleczna

 

 

 

 

PRZEPIS NA BROWNIE Z BATATA

Składniki:

Ciasto

  • 1 średniej wielkości batat
  • 6 – 8 świeżych daktyli
  • 1 tabliczka gorzkiej czekolady (zamiast niej można wymieszać: 6 łyżki kakao i 2 łyżki oleju kokosowego)
  • 2 łyżeczki rozpuszczonego oleju kokosowego
  • 3 łyżeczki syropu klonowego
  • 2 jajka
  • kubek pokruszonych orzechów laskowych / włoskich lub migdałów
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 1/2 łyżeczki cynamonu lub kardamonu

Lukier

  • 2 łyżeczki oleju kokosowego
  • 2 łyżeczki masła orzechowego lub migdałowego
  • 1 łyżeczka syropu klonowego
  • 2 łyżeczki kakao

Wykonanie:

  1. Rozgrzej piekarnik do 180.
  2. Obrałam batata i pokroiłam na drobne kostki a następnie sparzyłam go.
  3. Połamałam czekoladę na kawałki i stopiłam ją w gorącej kąpieli wodnej.
  4. Sparzonego batata zmiksowałam na gładką masę.
  5. Do rozpuszczonej czekolady dodałam olej kokosowy i syrop klonowy.
  6. Wymieszałam czekoladę z ziemniakami a następnie dodałam pozostałe składniki na ciasto. Wszystko razem dokładnie zmiksowałam na gładką masę.
  7. Gotowe ciasto włożyłam do formy wyłożonej papierem do pieczenia i piekłam około 30 minut. Ciasto musi być miękkie a w środku wilgotne.
  8. Gdy ciasto się piekło, w tym czasie zrobiłam lukier. Wszystkie składniki na lukier rozpuściłam i wymieszałam ze sobą dokładnie. Następnie włożyłam na około 5 minut do zamrażalki a po upływie tego czasu włożyłam na 15 minut do lodówki by lukier był jędrny.
  9. Gotowym lukrem polałam wystygnięte ciasto i na 15 minut włożyłam do lodówki.

SMACZNEGO!!!!!  😉

InstaBox_201731816115746 InstaBox_201731816912599


  •   
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
Tags:

Dodaj komentarz

%d bloggers like this: