Posted on / by pureayurveda / in Przepisy

[Przekąska przeciwzapalna]: Galaretki kurkumowe

  •   
  • 2
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Masz ochotę czasem coś zjeść po kolacji? Może miałabyś ochotę zrobić własną przekąskę witaminową? Mam coś w sam raz dla Ciebie! Galaretki kurkumowe inaczej można powiedzieć, że są to małe galaretki, które są  łatwe do przygotowania i pełne korzyści zdrowotnych!

O kurkumie i jej właściwościach już wszyscy wiedzą! Pokrótce tylko Ci przypomnę najważniejsze jej korzyści. Kurkuma jest pełna naturalnych przeciwutleniaczy i środków zwalczających stan zapalny. Chociaż większość przepisów z kurkumy jest pikantna, np. zupy i curry, to pokażę Ci, jak cieszyć się kurkumą jako słodką przekąską. To taka mała nowość!

Przepis

Składniki:

  • 3 ½ szklanki wody
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 6 łyżek syropu klonowego
  • 8 łyżek żelatynę lub agar – agar
  • Szczypta mielonego pieprzy

Wykonanie:

  1. W dużym garnku połącz wodę, kurkumę i syrop klonowy. Podgrzewaj na małym ogniu przez 5 minut tak by wszystko było dokładnie wymieszane.
  2. Zdejmij garnek z ognia i dosyp żelatynę do mieszanki. Wymieszaj wszystko dokładnie połącz.
  3. Ponownie połóż garnek nad ogniem i mieszaj drewnianą łyżką do momenty, gdy żelatyna dokładnie się rozpuści.
  4. Wlej płyn do głębokiego naczynia i włóż do lodówki na co najmniej 4h. Potem możesz już pokroić galaretkę na kostki lub inny preferowany przez Ciebie kształt.

Dobrze jest użyć ceramicznego naczynia do kostek, żeby gumę / galaretkę można było pokroić na kwadraty lub możesz użyć formy silikonowej.

Jeśli wolisz nie przepadasz na syropem klonowym, możesz użyć miodu, stosując te same proporcje.

Polecam przeczytać:

  1. http://pureayurveda.pl/co-leczy-kurkuma/
  2. http://pureayurveda.pl/korzysc-z-kurkumy/
  3. http://pureayurveda.pl/naturalny-flu-shot-na-podkrecenie-odpornosci/

  •   
  • 2
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
Tags:

Dodaj komentarz

%d bloggers like this: