Posted on / by pureayurveda / in Przepisy

Pasta z buraka pieczywie graham.

  •   
  • 1
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Pastę z buraka polecam wszystkim! Bardzo pyszna do śniadania.

Burak stanowi źródło potasu (348mg/100g), który wspiera utrzymanie właściwego ciśnienia krwi. Dzięki właściwościom zasadotwórczym polecany jest osobom znającym się z zakwaszeniem organizmu.

Z buraka można przyrządzić nie tylko barszcz. Surowy jest idealnym składnikiem do sałatek, surówek oraz kanapek.

20170202_083344

Składniki:

  • 3 małe upieczone buraki – pokrojone w kostkę
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 3 łyżki posiekanych orzechów włoskich
  • 1 ząbek czosnku
  • 3 łyżki płatków drożdżowych
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • sól i pieprz do smaku

Wykonanie:

Buraku upiekłam zawinięte w folię aluminiową przez około 45 minut w temperaturze 180°C. Odstawiłam do wystudzenia, obrałam i pokroiłam w kostkę. Następnie umieściłam w misce i zblendowałam razem na gładką masę. Na koniec do smaku posoliłam i popieprzyłam. Gotową pastę włożyłam do słoiczka. Przechowywać należny w lodówce.


  •   
  • 1
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
Tags:

Dodaj komentarz

%d bloggers like this: