Nietolerancja laktozy
Posted on / by pureayurveda / in Ajurweda

Nietolerancja laktozy: jak zapobiegać leczyć naturalnie

  •   
  • 24
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Według Ayurveda niezdolność do trawienia mleka lub produktów mlecznych jest oznaką upośledzonego układu trawiennego. Oznacza to, że możesz nie wytwarzać wystarczającej ilości laktazy lub kwasu solnego, aby rozbić białka kazeiny. Trawienie może być zaburzone ze względu na takie czynniki, jak stres, brak rutyny, nadmierne podróże, nadmierne spożycie stymulantów, takich jak kawa, chili lub jedzenie zepsutej lub silnie przetworzonej żywności.

Słabo strawiona lub niestrawiona żywność jest podstawową przyczyną wszystkich chorób według ajurwedy. Eliminowanie pokarmów, które to powodują, może być kluczem do uzdrowienia samego siebie. Przerwanie lub przerwanie przyjmowania produktów mlecznych w celu rozwiązania nietolerancji laktozy może zwiększyć trawienie i metabolizm. Jednak dla osób, które chcą nadal jeść produkty mleczne, Ayurveda ma kilka prostych rozwiązań, które zwiększają tolerancję laktozy.

Nietolerancja laktozy

Unikaj spożywania produktów mlecznych z rybami i świeżymi owocami

Wszystkie produkty mleczne muszą być spożywane tylko z określonymi produktami. Nie wolno ich łączyć ze świeżymi owocami lub rybami. Zimne mleko jest uważane za truciznę, podczas gdy ciepłe mleko jest uważane za nektar uzdrawiający w Ajurwedzie. Obecnie większość produktów mlecznych jest podawana na zimno, co utrudnia trawienie. Poza ghee wszystkie inne produkty mleczne są uważane za ciężkie i trudne do strawienia. Ale mają odżywczą jakość i zdolność do zapewnienia spokoju, zwłaszcza mleko krowie (ponieważ jest uważany za sattvic). Jednak nie wszystkie fizyczne konstytucje mogą z tego korzystać.

Korzyści z mleka dla Vata i Pitta

Vata (powietrze / eter) i Pitta (ogień / woda) mogą korzystać z konsumpcji produktów mlecznych. Jest również uważany za nektar dla typów ciała Pitta, szczególnie jogurt, który może ochłodzić ciało latem lub podczas intensywnych ćwiczeń fizycznych.

Kapha musi unikać produktów mlecznych

Kapha (woda / ziemia) muszą unikać produktów mlecznych. Większość typów ciała kapha będzie miała naturalną nietolerancję mleka – może powodować zatwardzenie, problemy z zatokami, bóle głowy i inne problemy trawienne.

[Jeśli nie wiesz jaką jesteś konstytucją ciała, zapraszam -> http://pureayurveda.pl/wp_quiz/quiz-twojej-dosha/]

Produkty mleczne można łatwiej strawić, stosując następujące metody:

  1. Dodaj przyprawy do gotowanego mleka

Mleko należy zmieszać w równych ilościach z wodą. Dodatkowo należy dodać dla lepszego trawienia przypraw: kardamon, cynamon, imbir lub goździki i spożywać na ciepło.

  1. Spożywać Ghee dla poprawy trawienia

Masło należy sklarować do postaci ghee. Ghee jest słodsza i lżejsza w gotowaniu, a także wspomaga trawienie. Jest także bardziej stabilna, nie zawiera laktozy i nadaje się do wszystkich fizycznych konstytucji.

  1. Preferuj biały ser

Ser musi być spożywany z pokarmowymi anty-kropkami jak czarny pieprz, aby zanegować jego działanie śluzotwórcze. Białe sery jak ricotta, feta lub paneer są lepsze niż twarde żółte sery, ponieważ są one łatwiejsze i lżejsze do strawienia.

  1. Pij jogurt jako ciepłą maślankę lub Lassi

Jogurt wzmacnia kanały nosowe, dlatego lepiej jest spożywać je w postaci ciepłej maślanki lub lekkiej lassi. (Lassi jest przygotowywany przez zmieszanie wody i przypraw).

  1. Pij ciepłą imbirową herbatę po jedzeniu lodów

Śmietankę lub lody należy ogólnie unikać, ponieważ są ciężkie i trudne do strawienia. Jeśli masz zamiar je zjeść, najlepiej je jeść między posiłkami lub samodzielnie. Następnie należy wypić ciepłą herbatę imbirową.

Aby zwiększyć tolerancję na laktozę: Zacznij od wypicia 1 łyżki mleka każdego dnia, zwiększając dawkę tak by po sześciu tygodni wypijać 1 szklankę budując do 1 szklanki. Najlepiej stosować nie homogenizowane, pasteryzowane mleko, które jest łatwiej strawne.


  •   
  • 24
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
Tags:

Dodaj komentarz

%d bloggers like this: