Posted on / by pureayurveda / in Przepisy / 3 komentarze

Mleczna kanapka – zdrowa i energetyczna kanapka ajurwedy.

  •   
  • 3
  •  
  •  
  • 8
  •  
  •  
  •  

Przepisy ajurwedy to nie tylko świeże warzywa i owoce czy zioła i przyprawy. To też słodkości ale w wersji zdrowej i dodającej energii.

Proponuję bardzo pyszną przekąskę! Kanapkę mleczną, która doda energii, witalności i sił a przy okazji połechta podniebienie swą naturalną słodyczą. Spróbuj a nie zamienisz tej kanapki na żadną inną.

cake-436987__340 (1)

Składniki:

Ciasto

  • 1 średniej wielkości batat
  • 6 – 8 świeżych daktyli
  • 1 tabliczka gorzkiej czekolady (zamiast niej można wymieszać: 6 łyżki kakao i 2 łyżki oleju kokosowego)
  • 2 łyżeczki rozpuszczonego oleju kokosowego
  • 3 łyżeczki syropu klonowego
  • 2 jajka
  • kubek pokruszonych orzechów laskowych / włoskich lub migdałów
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 1/2 łyżeczki cynamonu lub kardamonu

Masa

  • 200 g jogurtu naturalnego
  • 100 g mleka kokosowego
  • 3 łyżki cukru kokosowego lub miodu
  • 3 łyżeczki żelatyny na 50 ml gorącej wody lub agar – agar

Lukier

  • 2 łyżeczki oleju kokosowego
  • 2 łyżeczki masła orzechowego lub migdałowego
  • 1 łyżeczka syropu klonowego
  • 2 łyżeczki kakao

Wykonanie:

  1. Rozgrzej piekarnik do 180
  2. Obrałam batata i pokroiłam na drobne kostki a następnie sparzyłam go.
  3. Połamałam czekoladę na kawałki i stopiłam ją w gorącej kąpieli wodnej.
  4. Sparzonego batata zmiksowałam na gładką masę.
  5. Do rozpuszczonej czekolady dodałam olej kokosowy i syrop klonowy.
  6. Wymieszałam czekoladę z ziemniakami a następnie dodałam pozostałe składniki na ciasto. Wszystko razem dokładnie zmiksowałam na gładką masę.
  7. Gotowe ciasto włożyłam do formy wyłożonej papierem do pieczenia i piekłam około 30 minut. Ciasto musi być miękkie a w środku wilgotne.
  8. W czasie gdy ciasto jest w piekarniku zabrałam się za masę. Żelatynę zalałam gorącą wodą i odczekałam 15 minut.
  9. Wszystkie składniki masy wymieszałam ze sobą (po za żelatyną).
  10. Do masy wlałam żelatynę i dokładnie wszystko razem wymieszałam.
  11. Masę włożyłam do lodówki na około 10 minut.
  12. Gdy ciasto już się piecze to pozostawiłam je do wystygnięcia. Potem kroiłam je na mniejsze kawałki (kwadraty) a następnie przecięłam je wzdłuż. Na jeden kawałek nałożyłam masę i przykryłam drugim.
  13. Na końcu zrobiłam lukier. Wszystkie składniki na lukier rozpuściłam i wymieszałam ze sobą dokładnie. Następnie włożyłam na około 5 minut do zamrażalki a po upływie tego czasu włożyłam na 15 minut do lodówki by lukier był jędrny.
  14. Gotowym lukrem polałam kanapki i na 15 minut włożyłam do lodówki.

SMACZNEGO!!!!!  😉

 


  •   
  • 3
  •  
  •  
  • 8
  •  
  •  
  •  
Tags:

3 thoughts

Dodaj komentarz

%d bloggers like this: