Korzyści z Triphali, jej składniki, dawkowanie i efekty uboczne

  •   
  • 8
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Korzyści z Triphali: Bogata w przeciwutleniacze, uspokaja Kapha i Pita, leczy cukrzycę, choroby skóry, chroniczną gorączkę, poprawia smak i wzrok ,  leczy otyłość. Jej składniki to: Amla, Haritaki i Vibhitaki. Dawkowanie: 1 – 3 gramów z miodem, ghee lub ciepłą wodą, przed jedzeniem. Triphala w tabletkach lub kapsułkach – 1 – 2 tabletki raz lub dwa razy dziennie, przed jedzeniem.

Co znajdziesz w artykule:

  • leczy cukrzycę, choroby skóry i przewlekłą gorączkę
  • Konsumpcja Triphali
  • Efekty uboczne Triphali

Korzyści z Triphali

Triphala  jest jednym z najbardziej znanych i powszechnie stosowanych produktów ajurwedyjskich z dużą ilością korzyści zdrowotnych. Występuje ona w postaci proszku ziołowego. Tri oznacza trzy, Phala oznacza owoc. Wykonana jest z trzech owoców.

[Przeczytaj: czym jest dosha, czyli Vata, Pitta i Kapha]

Korzyści z Triphali

  • Triphala jest potężnym źródłem antyoksydantów.
  • Pomaga uspokoić Kapha i Pitta.
  • Jest stosowana regularnie u pacjentów z cukrzycą.
  • Jest również stosowana w leczeniu cukrzycy, ze względu na jej bogate właściwości antyutleniające.
  • Odwar z wody / Kashaya przygotowany z proszku Triphala jest stosowany do leczenia nie gojących się ran.
  • Jest niezwykle korzystna w chorobach skóry.
  • Jest dobra dla poprawy wzroku i leczenia tzw. zespołu widzenia komputerowego
  • Pomaga poprawić smak
  • Jest również stosowana w leczeniu przewlekłej gorączki
  • Utrata wagi, jest  stosowany w leczeniu otyłości

Dawkowanie Triphali

  • Dawkowanie Triphali w proszku wynosi – 1 – 3 gramy z miodem, ghee lub ciepłą wodą, przed jedzeniem.
  • Tabletka Triphala – 1 – 2 tabletki – raz lub dwa razy dziennie, zwykle przed posiłkiem.
  • Kapsułka Triphala – 1 – 2 kapsułki – raz lub dwa razy dziennie, zwykle przed posiłkiem.

W przypadku stosowania leku Triphala w celu poprawienia smaku lub leczenia owrzodzeń jamy ustnej sensowne jest przyjmowanie go w postaci churna (proszku). W jakimkolwiek innym celu można go przyjmować w postaci tabletek lub kapsułek.

Skład Triphali

Wykonana jest z trzech owoców. W równych proporcjach miesza się suchy proszek skórek z tych trzech owoców.

  • Amla – Emblica officinalis – indyjski agrest
  • Haritaki – Terminalia chebula – Chebulic Myrobalan
  • Vibhitaki – Terminalia bellirica – Belleric Myrobalan

Efekty uboczne

Nie są znane żadne skutki uboczne spożywania Triphali. Jest stosowana jako codzienny tonik przez wielu, ze względu na jej bogatą aktywność anty utleniającą. Osoby chore na cukrzycę muszą poinformować lekarza, jeśli zaczęli przyjmują Triphale.

Źródło obrazku:

http://www.yoga2all.com/ayurveda/wonderful-benefits-of-triphala-powder-or-churna/


  •   
  • 8
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

1 Comment

Dodaj komentarz

%d bloggers like this: