ghee dla skóry
Posted on / by pureayurveda / in Uroda

Korzyści z Ghee dla skóry: Uzyskaj świecącą skórę z ajurwedą

  •   
  • 7
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Aby użyć ghee do skóry, weź 280g ghee i wymieszaj z wystarczającą ilością wody. Dodaj świeżą wodę i kontynuuj mieszanie. Powtórz to wielokrotnie, aż ghee zmieni się na biało a jego  konsystencjia przypominać będzie masło. Może ono działać jak naturalny balsam, łagodzić uczucie pieczenia, rany, blizny po ospie wietrznej, może być też stosowany w okolicach pępka w celu nadmiernego krwawienia u kobiet w ciąży.

ghee dla skóry

Powszechnie uważa się, że ghee stosuje się tylko i wyłącznie doustnie. Ale w ajurwedzie ghee jest szeroko stosowane do pielęgnacji skóry. Ten bardzo prosty preparat ghee stosuje się w wielu stanach skórnych, takich jak oparzenia, blizny po ranie, znaki skórne, pieczenie itp.

Korzyści ze stosowania Ghee dla skóry

  • Ghee służy do łagodzenia pieczenia, oparzeń, blizn po ranach, opryszczki, ospy wietrznej itp.
  • Działa jak naturalny krem nawilżający, jeśli jest stosowany codziennie. Można go nakładać na twarz, pozostawić na 10 minut a potem zmyć ciepłą wodą ten specyfik ciepłą wodą.
  • U kobiet w ciąży, z niewyjaśnionym krwawieniem lub plamieniem, tradycyjnie zaleca się stosowanie ghee wokół pępka.
  • W terapii pijawek ajurwedyjskich, po leczeniu, w celu zmniejszenia pieczenia, ghee nakłada się na obszar zaczerwieniony.

Jak korzystać z Ghee do pielęgnacji skóry?

Ten środek ghee nazywa się Shata dhauta ghrita w Ajurwedzie.

Shata = 100

Dhauta = przemyte wodą

Ghrita = ghee lub klarowane masło

Czego potrzebujesz?

Ghee – 280g

woda – wystarczająca ilość

Wymieszaj Ghee z wodą, dopóki nie zmieni w białą masę.

Robiąc tą to wspaniałe remedium do pielęgnacji skóry z ghee należy do niego dodawac taką samą ilość wody ile dajemy masła. Następnie należy dokładnie wymieszać masło ręcznie lub przy użyciu miksera przez 3 – 5 minut, wypuszczając co jakiś czas wodę. Potem znowu dodaj więcej świeżej wody i kontynuuj mieszanie. Ten proces powtarza się tyle razy, ile to możliwe. W ajurwedzie zaleca się powtórzenie procedury 100 razy. Ale w praktyce zwykle robi się to 20-30 razy.

Zmiany

Ghee zmienia kolor na biały. Będzie gładszy w dotyku i będzie miał konsystencję przypominającą masło. Gdy go dotkniesz będzie ono o wiele chłodniejszy w dotyku.

Okres przydatności do spożycia

4 – 6 miesięcy

Ponieważ ghee w końcu zawiera resztkę wilgoci w środku, nie można go przechowywać przez ponad sześć miesięcy. Powinien być przechowywany w czystym, suchym, szczelnym pojemniku. Nadmierna ekspozycja na powietrze spowoduje nieprzyjemny zapach.

Źródło obrazka:

https://food.ndtv.com/recipe-desi-ghee-822445


  •   
  • 7
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
Tags:

Dodaj komentarz

%d bloggers like this: