Wszystko o kurkumie
Posted on / by pureayurveda / in Przyprawy / 3 komentarze

Co powinniśmy wiedzieć o kurkumie?

  •   
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Czy wszystko wiesz o kurkumie? Bardzo dobrze radzi sobie z leczeniem różnych problemów zapalny takich jak: bólami stawów czy reumatyzmem.

Dlaczego ludność zamieszkująca tereny Azji lub Indii nie chorują na nowotwory tak często jak my? Co takiego jedzą, że są pod tym względem zdrowsi od nas Europejczyków? Odpowiedź jest prosta a wręcz banalna! To nic innego tylko prosta kurkuma. Fakt, jest ona znana ale nie spożywamy jej w takich ilościach jak np hindusi. Ich każda potrawa wzbogacona jest o tą właśnie cenną przyprawą. Używana jest także w przyśpieszaniu leczenia wrzodów, zranień oraz uszkodzeń wywołanych przez egzemę.

Właściwości kurkumy

Kurkuma (haldi) to mielone i suszone kłącze roślin Curcum longa. Mogą one mieć różne zabarwienie — od ciemnopomarańczowej do brunatnej — ale po zmieleniu ma barwę jasnożółtą. W tej postaci, czyli mielonej, bardzo długo zachowuje swój kolor ale i niestety szybko traci zapach. Dodaje się ją do zup, warzyw, mięs, przekąsek lub jako barwnik do ryżu.

Kurkuma ma właściwości nie tylko smakowe ale i lecznicze. Kilka lat temu wyizolowano z niej substancję zwaną kurkuminą, która jest silnym antyoksydantem co dało jej na liczne wskazania medyczne. W medycynie Ayyr — wedyjskiej używana jest jako środek moczopędny, czyszczący krew pobudzający trawienie. Bardzo dobrze radzi sobie z leczeniem różnych problemów zapalny takich jak:

  • Bóle stawów
  • Bóle menstruacyjne
  • Reumatoidalne zapalenie stawów, w tym schorzeniu częstą dolegliwością są bolesne obrzęki kolach, które to właśnie kurkuma potrafi stłumić ich ognisko zapalne
  • Bóle menstruacyjne

Zaglądając i czytając różne badania nad tą właśnie przyprawą znalazłam pewne odkrycie naukowe z Uniwersytetu w Saint Louis, gdzie informują o tym, że ta orientalna przyprawa jest lekiem na niealkoholowe stłuszczenie wątroby. Przyczyną tej choroby jest nadmierne stężenie leptyny, insuliny i glukozy w organizmie. Co robi w tym momencie kurkuma? Redukuje poziom leptyny we krwi, hamuje aktywność komórek gwiaździstych wątroby, które to właśnie są przyczyną wywoływania procesu zapalnego. Warto pamiętać, że nieleczone stłuszczenie może doprowadzić do marskości wątroby lub nowotworu a w efekcie końcowym zgonu.

Więcej o kurkumie

Skoro kurkuma reguluje stan zapalny to jest pewnego rodzaju środkiem antynowotworowym. O tym fakcie poinformowała nas onkolog z Johns Hopkins dr Sukumar po wykonaniu wszelkich badań stwierdziła że:

rzeczywiście wyplenia komórki nowotworowe i zmienia proces ingerencji w strukturę DNA w celu ich likwidacji” napisano w Natural News.

Nasuwa się pytanie, jakie dawki trzeba jej spożywać i w jaki sposób się nią obchodzić by jak najwięcej jej bogactwa spożywać. Jak zauważyła dr Sukumar, Twoje ciało może uzyskać najwięcej korzyści przy dodawaniu tej niezwykłej przyprawy do gotowania.

Problem z pigułką polega na tym, że jest bardzo słabo rozpuszczalna w wodzie”, mówi dr Sukumar. „Lepszym sposobem jest wziąć ją do wykorzystania w kuchni i to bardzo intensywnie. Jeśli masz coś do zjedzenia sauté, to tylko posyp ją swoje danie. W chwili, gdy rozgrzewasz olej i dodajesz do niego kurkumę, staje się ona całkowicie bio-przyswajalna”.

Wersja dawkowania terapeutycznego po hindusku :

Należy dodawać od 1,5 g do 3 g proszku z kurkumy do codziennego jadłospisu, czyli od ½ łyżeczki do 1 łyżeczki na dzień. To jest zresztą właśnie ta ilość, jaką większość ludzi w Indiach konsumuje każdego dnia dzięki tradycyjnemu curry.


  •   
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
Tags:

3 thoughts

Dodaj komentarz

%d bloggers like this: