Jesienne rozgrzewające dyniowe ciasto
Posted on / by pureayurveda / in Przepisy

Jesienne ciasto dyniowe

  •   
  • 9
  •  
  •  
  • 1
  •  
  •  
  •  

Ciepłe ciasto dyniowe nad którym rozpłyniesz nad smakiem!

Szukasz przytulnej jesiennej receptury bez ziaren? Ta wspaniała receptura dyniowego ciasta składa się z mąki migdałowej i kokosowej. Taką bezglutenową mieszankę łączy się z puree dyniowym,  by uzyskać gęstą, cierpką masę, która doskonale upiecze się w każdej formie do ciast!

Jesienne ciasto dyniowe

Jak przygotować ciasto dyniowe

Przygotowanie ciasta jest bardzo łatwe – wystarczy ubić mokre składniki i powoli dodawać przesiane suche składniki. Wskazówka: Przygotuj ciasto i włóż do lodówki na kilka godzin przed pieczeniem, aby ciasto mogło się zagęścić. Ten krok nie jest konieczny, ale jeśli masz czas, to warto to uczynić aby ciasto mogło uzyskać najlepszą możliwą teksturę. Tylko pamiętaj, aby przed samym pieczeniem ciasto uzyskało po wyciągnięciu z lokówki pokojową temperaturę.

Jesienne rozgrzewające dyniowe ciasto

Porcja: 12 kawałków

Jesienne ciasto dyniowe

Przygotuj ciasto i włóż do lodówki na kilka godzin przed pieczeniem, aby ciasto mogło się zagęścić. Ten krok nie jest konieczny, ale jeśli masz czas, to warto to uczynić aby ciasto mogło uzyskać najlepszą możliwą teksturę.

15 minCzas przygotowania

40 minCzas gotowania

55 minCałkowity czas

Save RecipeSave Recipe
Recipe Image

Składniki

  • 8 dużych jaj
  • 1 ½ szklanki puree z dyni
  • ½ szklanki syropu klonowego
  • ½ łyżeczki soli morskiej
  • 2 łyżeczki ex traktu waniliowego
  • 1 szklanka mleka kokosowego
  • 1 szklanka mąki kokosowej
  • 1 szklanka mąki migdałowej
  • 2 łyżki przypraw do dyni
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • ½ szklanki rozpuszczonego oleju kokosowego

Wykonanie

  1. Rozgrzej piekarnik do 180°C.
  2. Zmiksuj jajka, puree z dyni, syrop klonowy, sól, ekstrakt waniliowy i mleko kokosowe do momentu aż uzyskasz gładką masę.
  3. W drugiej misce wymieszaj ze sobą wszystkie suche składniki: mąkę kokosową i migdałową, przyprawy do dyni i sodę oczyszczoną.
  4. Wymieszaj ze sobą połowę suchych składników do mokrych. Dodaj olej kokosowy i dodaj drugą połowę suchych składników. Wymieszaj je razem dokładnie aż uzyskasz gładką masę.
  5. Gotową masę wlej do formy wyłożonej papierem do pieczenia.
  6. Piecz ciasto 40 – 50 minut.
7.8.1.2
1
http://pureayurveda.pl/jesienne-ciasto-dyniowe/

Smacznego!!!! 😉

Polecam inne przepisy z wykorzystaniem mąki kokosowej:

http://pureayurveda.pl/przepis-golden-muffins-czyli-kurkuma-i-kokos/

http://pureayurveda.pl/ciasto-marchewkowe/


  •   
  • 9
  •  
  •  
  • 1
  •  
  •  
  •  
Tags:

Dodaj komentarz

%d bloggers like this: