Posted on / by pureayurveda / in Ajurweda

Jak zamrozić świeże zioła?

  •   
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Prawdopodobnie znasz tą sytuację, kiedy twój ogród jest bujny, rodzi pełno zdrowych ziół i wówczas nie wiesz, co zrobić z tak bogatym urodzajem. Dylemat polega na tym, czy z nich korzystać, czy po prostu pozwolić, aby się marnowały.

Choć jest to znany fakt, że można na wiele sposobów przechować to bogactwo na wiele miesięcy. Niestety wiele osób tego nie robi bo uważa, że to stara czasu lub po prostu im się nie chce. Ja, mam dla Ciebie wspaniały i szybki sposób na przechowanie ziół przez wiele miesięcy a jest nim zamrażanie ziół.

Jak zamrażać świeże zioła?

Zamrażanie ziół jest najprostszym sposobem na przechowanie zbiorów, utrzymanie ich smaku i umożliwienie świeżych, smacznych, pożywnych domowych ziół, gotowych do użycia przez cały rok.

  1. Wypłucz dokładnie zioła pod zimną wodą. Bo chyba nie chcesz zamarzać żadnych małych owadów wraz z ziołami.
  2. Teraz posiekaj drobno zioła.
  3. Ułóż w foremki do lodów posiekane zioła, rozmieść je równomiernie i dość ciasno jeśli to będzie folia do lodów.
  4. Delikatnie napełnij zimną wodą tacę (czy to co używacie do robienia kostek lodu) i umieść w zamrażarce na około 12 godzin.
  5. Po zamrożeniu wyciągnij kostki z foremek i umieść je w oznaczonej torebce i odpowiednio zamknij. Następnie powrotem włóż je do zamrażarki.
  6. Aby użyć, po prostu wrzuć kostki ziołowe do zupy, gulaszu, sosu lub do tego, do czego, chcesz dodać do niej smak.

Metoda ta najlepiej sprawdza się  z ziołami, takimi jak bazylia, pietruszka, szczypiorek, mięta i koperek.


  •   
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
Tags:

Dodaj komentarz

%d bloggers like this: