Posted on / by pureayurveda / in Zdrowie

Jak usunąć pestycydy z owoców i warzyw?

  •   
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Bardzo często słyszymy, że owoce i warzywa są bardzo zdrowe. Zawierają mnóstwo witamin i składników odżywczych. Wszystko to prawa. Niestety w dzisiejszych czasach te dary ziemi są w znacznym stopniu zanieczyszczone. Wszystko to sprawka spalin, wszelkich sztucznych nawozów a szczególnie pestycydów. Przez te właśnie czynniki bogactwo natury nie potrafi nam dostarczyć odpowiedniej ilości witamin i składników odżywczych jakich potrzeba naszemu organizmowi. Czasem stają się one dla nas niebezpieczne. Dlatego tak bardzo ważne jest to by kupować organiczne lub nawet samemu we własnym ogródku uprawiać warzywa i owoce. Fajnie by było mieć taką możliwość. Co jeśli nie jesteśmy posiadaczami własnego ogródka i nie mamy dostępy lub nas nie stać na organiczne pożywienie? Istnieje wyjście i to całkiem szybkie i niedrogie. W tym artykule dowiesz się co zrobić by całkowicie lub zniwelować poziom pestycydów z owoców i warzyw.

tomatoes-2204605_960_720 (1)

Przedstawię wam dwa przypadki na jakie musicie uważać przed spożyciem owoców i warzyw.

Po pierwsze, należy myć owoce samym mydłem lub octem jabłkowym. Robimy to dokładnie tak jak w przypadku mycia rąk. Istnieje tu taka sama zasada zmywania brudu jak podczas mycia dłoni. Sama woda nie wystarczy by pozbyć się niechcianych złych bakterii nabytych na dworzu. Jak to wygląda w przypadku owoców czy warzyw? Mianowicie, używane w dzisiejszych czasach pestycydy nie da się zmyć tak o po prostu samą wodą, rosa czy deszcz sobie z nimi nie da rady. Dlaczego? Ponieważ pestycydy są czymś w rodzaju „kleju” — nie są rozpuszczalne w wodzie. Dlatego jak ważne jest to, by myć je w mydle a potem dokładnie wypłukać i od razu zjeść.

Po drugie, na owocach często można zauważyć wosk. Nadaje on piękny połysk owocom i przez to są one atrakcyjniejsze dla naszego oka a przez to chętniej je kupujemy.

Jak sprawdzić czy znajduje się na skórce wosk?

Są dwie drogi, jedna banalna bardzo prosta, natomiast ta druga wymaga nieco większego zachodu. Pierwszy sposób , wystarczy paznokciem przejechać po skórce owoca. Jeśli możemy coś niego zdjąć, oznacza to, że niestety ale zastosowano wosk. Drugi sposób niestety wymaga wysiłku. Aby zdobyć wiedzę, czy zastosowano wosk musisz przeczytać etykietkę. Tu się pojawia problem, bo najczęściej owoce w sklepach nie mają etykietek. Dlatego należy wtedy udać się do producenta lub magazyny skąd sprowadzono żywność.

Teraz jesteście uzbrojeni w ważna wiedzę i możecie działać i kupować rozsądnie i zdrowo.


  •   
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
Tags:

Dodaj komentarz

%d bloggers like this: