Imbir
Posted on / by pureayurveda / in Przyprawy / 2 komentarze

Imbir, czy może być lekiem na wszystko?

  •   
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Oficjalna nazwa imbiru, to Zingiber, uważany jest on za prawdopodobnie najczęściej używaną rośliną w historii ludzkości. Indyjska nazwa imbir to „Vishwa bhesaj”, co oznacza, uniwersalny lek. Roślina ta jest najbardziej znana w leczeniu niestrawności, nudności ale może też działać jako zmniejszać przekrwienia błony śluzowej oraz pomaga przy słabym krążeniu, zapaleniu stawów i innych schorzeń związanych z aurą pogodową (zima = grypa).

 

Imbir

Historia imbiru

Przez ponad 4000 lat, imbir był używany na całym świecie jako przyprawa kulinarna, zwłaszcza w Indiach, Chinach, Korei, Tajlandii i Wietnamie. W IX wieku, imbir dotarł do Rzymu i jego zastosowanie szybko się rozpowszechniło po innych krajach Europejskich. W Anglii była ona tak popularna jak sól i pieprz.

Henryk VIII oraz jego córka Elżbieta byli bardzo zakochani w imbirze. Mówi się, że na kolacjach państwowych, Elżbieta rozdawała swym gościom pierniki. Dlatego do dziś pierniki są nadal faworytami w wypiekach na wsiach, gdzie każdy ma swoją własną recepturę na ich pieczenie w niepowtarzalnych formach. Niemcy również uznali imbir  i pierniki ale nie jako ciasteczka lecz zaczęli robić kolorowe i twórcze domki piernikowe, którymi częstowali swych gości w okresie Bożego Narodzenia.

Istnieją inne przykłady na wykorzystanie tej przyprawy w innych krajach :

  • Niemcy: Karp gotowany w przyprawie piernikowej i imbirze
  • Japonia: Imbir używany jest do shoga
  • Koreański: Kimchi, popularne fermentowane sałatki
  • Indie i Tajlandia: Jako kluczowy składnik curry
  • Myanmar (Birma): Używają świeżego imbiru do maskowania zapachu ryb
  • Imbir jest również stosowany do wielu napojów, piwa imbirowego, herbaty z imbiru i jest dodawany do likierów i kawy.

Połowa światowych dostaw imbiru pochodzi z Indii wybrzeża Malaber. Natomiast imbir pochodzący z Sierra Leone i Nigerii uważany jest za najbardziej ostrą roślinę. Wiele kucharzy uważa,  że do gotowania najlepiej używać imbiru pochodzącego z Jamajki.

Jak kupować imbir?

Imbir jest sadzony w sierpniu lub wrześniu przy użyciu ubiegłorocznych upraw. Ich uprawa trwa około dziewięciu miesięcy. Po pojawieniu się kwiatu rośliny ich wierzch, czyli zielona górna część obumiera, pozostawiając podziemną łodygę znaną nam jako kłącze, które jest gotowe do zbioru.

Kawałek imbiru (kłącze) nazywa się czasem „hand”. Ogólnie zakupić można imbir w różnych postaciach: całości, plastrach, kostkach, świeże lub suszone, mielone lub kandyzowane. Przy zakupie całego i Świerzego imbiru należy sprawdzać czy kłącze jest twarde i pulchne, ma kolor jasno brązowy i gładką skórkę. Interesującą informacją jest to, że w zależności gdzie i jak był uprawiany imbir może mieć różne ilości Gingerolu – odpowiedzialny jest za intensywny smak rośliny. W związku z tym smak może się wahać od łagodnego do intensywnego.

Świerzy imbir należy przechowywać w lodówce przez dwa tygodnie. Istnieje jednak możliwość przechowywania go dłużej po przez zamrożenie go i wykorzystanie wtedy kiedy będzie potrzebny. Natomiast według Ajurwedów zamrażanie tej przyprawy jest niedopuszczalna.

Mielony imbir niestety pozbawiony jest  aromatu jaki można poczuć w świeżym korzeniu, ale ten jego korzenny zapach i charakterystyczny smak są nienaruszone.

Zarówno Świerzy jak suszony imbir są wykorzystywane w daniach pikantnych, szczególnie w kuchni indyjskiej i azjatyckiej a niekiedy nawet do słodyczy.

Imbir jako lekarstwo

Świerzy imbir jak już wiadomo jest ostro – rozgrzewający oraz ma słodki vipāka (efekt po pokarmowy). Natomiast suchy jest tak samo jak świeży ostro – rozgrzewający ale z ostrym vipāka. Jednakże oba typy mają bardzo dobrze pobudzają trawienie co powoduje poprawę trawienia, wchłaniania i przyswajania pożywienia w organizmie. Dodatkowo pomaga on złagodzić zgagę i ból brzucha spowodowany przez trawienie (imbir powoduje przyspieszenie trawienia żywności co powoduje, że pokarm szybciej opuszcza żołądek). Według książki ajurwedyjskiej Cooking for Self-Healing sugeruje żucie cienkiego plasterka imbiru z solą 10 minut przed posiłkiem, powoduje to pobudzenie soków trawiennych co pozwoli na szybsze trawienie właściwego posiłku.

Powinniśmy wiedzieć, że imbir jest wysokim przeciwutleniaczem, ma właściwości przeciwzapalne i przeciwbakteryjne. Posiada cechy rozgrzewające, stymulujące i antykoagulantowe, które są bardzo dobre dla układu krążenia. Dzięki temu, że imbir zwiększa przepływ tlenu w krwiobiegu, może pomóc obniżyć poziom cholesterolu LDL (złego). Okazało się, że może on  zmniejszyć gromadzenie się płytek krwi, co przyczynia się do zatoru tętnic a w końcowym efekcie powoduje zawały serca i udary mózgu.

Imbir ma bardzo obiecujące wyniki w leczeniu migreny i bólów głowy oraz w ostatnich badaniach  Cancer Research wykazano , że pomaga on w walce z rakiem płuc, piersi, prostaty, skóry, pęcherza, nerek, trzustki i jajników. Często tez jest on stosowany w celu zmniejszenia/redukcji stanu zapalnego i w relaksie bólu mięśni oraz w zapalnych stanach kości i stawów.

Domowe leki z imbiru (Źródło: Ayurvedic   Cooking for Self-Healing)

Ulga w czasie przeziębienia i grypy:

Dodawaj imbir do każdego pożywienia w celu zmniejszenia kaszlu, zatkanego nosa i duszności i innych objawów związanych z przeziębieniem.

W leczeniu objawów przeziębienia i grypy, należy pić 1 szklankę herbaty.

Herbata I

Skład:

  • 1 łyżeczka sproszkowanego imbiru, cynamonu i koperku.

Zaparzyć w gorącej wodzie (250ml).

Herbata II

Skład:

  • Świerzy imbir
  • Cytryna
  • Miód

Imbir zalać gorącą wodą (250ml) i chwilę parzyć. Następnie dodać cytrynę i mód.

W leczeniu chrypki, bólu w klatce piersiowej, świszczącego oddechu i kaszlu należy sporządzić sobie miksturę.

Skład:

  • 1 łyżeczka soku z limonki
  • 2 szczypty soli kamiennej

Wszystko razem wymieszać i wypić.

Poprawa trawienia.

Wymieszać 1 łyżeczkę świeżego soku z imbiru i limonki. Pić miksturę trawienną po jedzeniu. Łagodzi ona nadmiar gazy, zaparcia i ból podbrzusza.

W leczeniu biegunki i bólu brzucha należy pocierać niewielką ilością świeżego soku z imbiru w okolicy pępka.

Jet Lag: połknąć jedną kapsułkę suchego imbiru godzinę przed lotem.

Nudności i wymioty: Wymieszać 1 łyżeczkę soku imbirowego z 1 łyżeczka świeżego soku z cebuli. Uspokoi to nudności i wymioty.

Uregulowanie Cholesterolu i wagi: Zmieszaj 1/2 łyżeczki trikatu (równych częściach suche imbir, czarny pieprz i pippali) z 1 łyżeczką miodu. Pomoże spalić nadmiar tłuszczu. Powtarzaj ten rytuał   2 lub 3 razy dziennie przed posiłkami.

Reumatoidalne zapalenie stawów: Dodaj 1 kropla oleju rycynowego do 1 filiżanki herbaty i plasterek imbiru. Pić zawsze przed snem.

Zatkane zatoki: Wymieszać 1 łyżeczkę soku  imbiru i miodu. Spożywać od 2 do 3 razy dziennie.

Ból głowy: Nałożyć ½ łyżeczki imbiru w proszku wymieszać z odrobiną wody – tak by utworzyła się pasta. Stosować  na czoło i zmyć po leczeniu.

Ból  śledziony, Choroba zwyrodnieniowa stawów i biegunka: Gotować 1 łyżkę imbiru w proszku i 2 łyżki ghee w garnku, aż do uzyskania go pasty. Jedz ½ łyżeczki pasty, 3 razy dziennie.

ginger-1714106__340

Dodatkowe przepisy z imbirem

Ginger Tea: Zetrzyj świeży imbir i parz do we wrzącej wodzie przez 5 – 10 minut a następnie możesz już przelać do kubka i wypić. Można ją pić nie więcej jak 2 szklanki dziennie.

Ginger Bath: Zatrzyj 2 łyżeczki świeżego imbiru i umieść go w małej muślinowej torebce. Wrzuć do ciepłej wody w wannie i mocz go około 20 minut. W ciągu 20 minut należy się wykąpać.

UWAGA! Należy zachować ostrożność podczas stosowania imbiru w postaci suplementu, ponieważ może on wchodzić w interakcje z niektórymi lekami. Porozmawiaj najpierw ze swym lekarzem, czy możesz się suplementować, zwłaszcza jeśli cierpisz na cukrzyce, wysokie ciśnienie krwi lub masz rozrzedzoną krew.

Zachęcam do skorzystania z podanych przepisów. Jeśli masz jakieś własne przepisy i chcesz się  nimi podzielić z innymi, wyślij mi je a ja je umieszczę.

Życzę Ci zdrowia i szczęścia, mój drogi czytelniku!


  •   
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
Tags:

2 thoughts

Dodaj komentarz

%d bloggers like this: