Posted on / by pureayurveda / in Przepisy

Jagielonka: sernik kokosowo – orzechowo – karmelowy.

  •   
  •  
  •  
  • 2
  •  
  •  
  •  

Kasza jaglana w ostatnim czasie stała się bardziej popularna. Chciałabym Wam przestawić przepis na bardzo pyszne ciasto o nazwie Jagienka – Jaglanka. Zdrowe i fit ciacho może na walentynki albo na niedzielne leniuchowanie.

 

 

Pierwsza warstwa:

  • 10 dużych miękkich daktyli
  • szklanka wiórków kokosowych
  • pół szklanki mąki orzechowej (np. migdałowa, orzechów ziemnych)
  • 3 łyżki dobrej jakości kakao
  • 1 duża łyżka oleju kokosowego

 

Daktyle zalewam wrzątkiem i odstawiam na 15 minut. Po upływie tego czasu z daktyli wyciągam pestki i wrzucam do blendera i blenduję razem z mąką orzechową i wiórkami kokosowymi. Następnie dodaję kakao i mieszam wszystko aż do uzyskania spójnej masy. Tym o to sposobem otrzymujemy spód! Wykładam ją do formy i wstawiamy do lodówki.

Masa biała (środkowa):

  • 250 g kaszy jaglanej (ok. szklanki surowej kaszy)
  • 1 łyżeczka oleju kokosowego
  • 1 szklanka mleka kokosowe
  • 3 łyżki cukru kokosowego
  • 100 g musu/pasty kokosowej
  • sok z połowy limonki/cytryny

 

W tym czasie ugotowałam kaszę jaglaną (opłukaną wcześniej 2 razy pod bieżącą wodą na zmianę wrzącą i zimną). Gotowałam ją według przepisy na opakowaniu a pod koniec gotowania kiedy woda zaczynała się wchłaniać dolałam mleka koksowego i gotowałam do momentu wchłonięcia. Odstawiłam pod przykryciem do wystygnięcia. Następnie zmiksowałam kaszę ze wszystkimi składnikami na gładką masę. Przelałam na spód, które się chłodziło w lodówce. Ponownie włożyłam do lodówki  – na ok. 30 minut.

Orzechowo-karmelowa polewa:

2 łyżki masła orzechowego
1/3 szklanki orzeszków ziemnych
250 ml. mleczka kokosowego
4-5 łyżek cukru kokosowego

Do małego rondelka wlewam mleko, wsypuję 5 łyżek cukru kokosowego, masło orzechowe i gotuję. Następnie zmniejszyłam ogień i zostawiam tak na jakieś  40 minut (mieszałam co jakiś czas). Kiedy wszystko zgęstnieje, odstawiam na bok. Wyciągam z lodówki pozostałe dwie warstwy i na wierzchu posypałam orzeszkami ziemnymi i polewam polewą. Kiedy ostatnia warstwa wystygnie, wstawiam formę do lodówki na noc.

 


  •   
  •  
  •  
  • 2
  •  
  •  
  •  
Tags:

0 thoughts

Dodaj komentarz

%d bloggers like this: