herbatka przeciwzapalna
Posted on / by pureayurveda / in Przepisy

Łatwa i szybka herbatka przeciwzapalna z kurkumą i imbirem.

  •   
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Herbatka przeciwzapalna! Czy słyszałeś kiedyś o takim ajurwedyjskim wynalazku? Przedstawię Ci wspaniały przepis w którym się zakochać 😉

Imbir i kurkuma są powszechnie znanymi składnikami kuchni i środkami leczniczymi dla wielu chorób. Lekarze medycyny tradycyjnej zalecają te dwa zioła w leczeniu problemów żołądkowo-jelitowych, stanów zapalnych i wielu innych stanach chorobowych.

Jednak w przypadku połączenia ich ze sobą, imbir i kurkuma może być doskonałym lekarstwem na przeziębienie i grypę. Podam dzisiaj świetny przepis na herbatkę przeciwzapalną. Myślę, że na nadchodzące dni jesienne przyda się taka dawka wspomagająca utrzymać zdrowie lub zwalczyć np. przeziębienie.

Ayurveda for your health (10)

Spożywać należy jedną szklankę dziennie. Jednak należy pamiętać, że kobiety w ciąży i karmiące piersią powinny skonsultować się z lekarzem przed spożyciem tych mieszanek ziołowych. Prócz tego osoby przyjmujące jakiekolwiek leki do rozrzedzenia krwi lub mają jakieś zaburzenia krwawienia również powinny przed spożyciem herbaty skonsultować się ze specjalistą.

Korzyści zdrowotne płynące z imbiru i kurkumy

Imbir zawiera substancje przeciwzapalne zwane gingerolami, które przyczyniają się do zmniejszenia bólu mięśni i stawów. Ponadto znany jest on jako „lek” zmniejszający ból, obrzęk i poprawia sprawność. Poprawia trawienie i łagodzi gazy jelitowe.

Kurkuma zawiera składnik zwany curcumin, który pomaga leczyć stan zapalny, jak wrzodziejące zapalenie okrężnicy i zapalenie kości oraz stawów.


  •   
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
Tags:

Dodaj komentarz

%d bloggers like this: