Posted on / by pureayurveda / in Przepisy

Nutella może powodować raka. Jak ją zastąpić?

  •   
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Nutella, to smak dzieciństwa. Uwielbialiśmy rano na śniadanie zjeść chlebek lub bułeczkę z nutellą i do tego popijać ciepłe mleko. Wręcz idealne śniadanie każdego dziecka. Ech wspaniałe wspomnienia, prawda? Niestety, ostatnie informacje donoszą nam, że ta kochana nutella jest rakotwórcza i powoli zostaje wycofywana z rynku…..czy tak się stanie na całym świecie? Tego nie wiem.

Co jest winowajcą rakotwórczego działania na organizm? Tłuszcz, który został wykorzystany w czekoladzie – olej palmowy. To dzięki niej nutella ma taką gładką i aksamitną konsystencję oraz daje się łatwo rozsmarowywać. Więcej informacji na temat tego news’a można znaleźć w Internecie.

W związku z tym, chciałabym Ci pokazać jak w warunkach domowych można zrobić zdrową nutellę. Nie będzie ona zawierać oleju palmowego lecz olej kokosowy. By  nadać czekoladzie gładką i aksamitną konsystencję dodałam mleko. Dlaczego napisałam zdrową? Ponieważ w swym składzie zawiera daktyle i kakao. Dzięki daktylom nie trzeba do czekolady dodawać żadnych dodatkowych słodzików, gdyż daktyl  sam w sobie jest bardzo słodki a przy tym zdrowy i odżywczy. Natomiast kakao (jeśli jesteś uczulony drogi czytelniku na kakao, możesz go zastąpić karobem), nada czekoladowy smak. Oczywiście jak mówimy o nutelli, to nie można zapomnieć o orzechach laskowych! Ja w swoim przepisie wykorzystałam orzechy włoskie bo takie miałam w zasięgu ręki i bardziej je wolę. Natomiast jak Ty dodasz do przepisu orzechy laskowe to zapewniam, że otrzymasz oczekiwany smak.

Czytając przepis można by wywnioskować, że z daktyla nie da się zrobić nic co by nawet przypominało czekoladę! Jednak ja zachęcam do spróbowania, bo mile się zaskoczycie. Nie poczujesz tam smaku daktyla tylko czekolady (nutelli), takiej jak kupujesz w sklepie. Jedyną różnicą między domową czekoladą a kupioną jest to, że Twoja wersja jest zdrową przekąską.

 

 

Domowa, zdrowa i odżywcza „nutella”

Składniki:

  • 150g daktyli
  • 2 łyżeczki oleju kokosowego
  • 60g orzechów laskowych / włoskich
  • 100ml mleka migdałowego (można dodać innego roślinnego lub krowiego)
  • 3 łyżki kakao
  • Szczypta soli himalajskiej lub innej

Sposób przygotowania:

Daktyle namocz w gorącej wodze przez ok. 15 min ale im dłużej je będziesz moczyć, tym łatwiej będzie potem je blendować. Teraz wydrąż z nich pestki.

Do naczynia włóż daktyle wraz z resztą składników i blenduj je aż masa będzie kremowa.

Przełóż do słoika i przechowuj w lodówce.

Gdy wyjdzie zbyt gęsta konsystencja dodaj mleko i kakao.

 


  •   
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
Tags:

Dodaj komentarz

%d bloggers like this: