oczyszczanie wodne
Posted on / by pureayurveda / in Ajurweda / 2 komentarze

Parzona woda: detox drogą Ajurwedyjską.

  •   
  • 14
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Oczyszczanie wodne: Vata – Zagotuj 2 litry wody przez 5 minut, zdejmij z ognia, dodaj 3 listki mięty, 1/2 łyżeczki kopru włoskiego i 1/4 łyżeczki prawoślazu. Pitta – Zagotuj 2 litry wody przez 2 minuty, zdejmij z ognia i dodaj 1/4 łyżki nasion kopru włoskiego, 2 pączki róży i 1 ząbek czosnku. Kapha – Zagotuj 2 litry wody przez 5 minut, zdejmij z ognia, dodaj 3 listki bazylii, 2 plasterki imbiru, 1/4 łyżeczki nasion kminu i 1/2 łyżeczki kopru włoskiego.

black-tea-1049380__340

Zaparzanie woda z różnymi ziołami stało się ostatnio bardzo popularne. Taki sposób podawania wody jest korzystne dla organizmu jaki działa orzeźwiająco na niego. O tym, to już zapewne wiecie. Ale czy wiedzieliście, że koncepcja zaparzania wody istniała w tradycyjnej medycynie ajurwedycznej przed wiekami? Woda jest uważana za potężne narzędzie terapeutyczne w Ajurwedzie. W rzeczywistości w istnieje wiele rodzajów wody ziołowej o których pisałam poniżej. Każda z nich ma inną wartość terapeutyczną. W Ajurwedzie woda reprezentuje ‚soma’, która jest odżywczą, chłodzącą jakością, która często kojarzona jest z energią księżyca. W tradycji indyjskiej, księżycowy bóg jest również określany jako „somanatha”. Ta jakość chłodzenia pomaga trawić, chłodzić i równoważyć ognistą doshe Pitte , wspiera wodnistą Kapha i przeciwdziała suchości Vaty. Ponadto taka woda potrafi pielęgnować, nawilżać, a także odtruwa ciało. Skutkiem ubocznym oczyszczenia jest mocz, który wydalasz.

[Przeczytaj: Sposoby picia wody]

Korzyści z wody według ajurwedy

Woda, gdy jest prawidłowo wchłaniana przez organizm, ma kilka właściwości leczniczych:

  •  Eliminuje zmęczenie (Shramnashana)
  • Rozświetla blask skóry
  • Zapobiega zaparciom
  • Zwiększa wytrzymałość
  • Zwiększa zadowolenie
  • Jest pomocna sercu, uspokajając  Sadhaka Pitta
  • Pomaga w trawieniu
  • Chłodzi ciało
  • Łatwa do przyswojenia
  • dodaje wigoru – życiodajna
  • jest uważana jako przeciwutleniacz

[Przeczytaj: Korzyści z terapii wodnej]

Oczyszczanie lub rytuał detoksu za pomocą ajurwedy

Niektórzy ludzie mają ciągłe pragnienie, nawet gdy piją dużo wody w ciągu dnia. Zwykle mają oni suchą i popękaną skórę. Oznacza to, że organizm nie jest w stanie uzyskać wystarczającej ilości wilgoci. Powód? Dzieje się tak, gdy osoba agni jest niska, a ama (toksyny) blokują mikrokanaliki (shrotas), które transportują wodę do komórek. W celu oczyszczenia kanałów i zwiększenia wchłaniania wilgoci, ajurweda zaleca gotowanie wody przez określony czas, tworząc w ten sposób wodę leczniczą zwaną ushnodaka. Alternatywnie, działa również inna metoda z wykorzystaniem przypraw lub ziół do wody po ugotowaniu.

Jak działa oczyszczanie wodne według Ajurwedy?

Kiedy woda się zagotuje, zostaje naładowana cząsteczkami ciepła i osiąga ostrą, przenikliwą jakość (sukshama). Ta jakość pozwala wodzie oczyścić kanały ciała i wniknąć w głębsze poziomy fizjologii. Dodanie do wody przyprawy daje dodatkowe efekty terapeutyczne poprzez interakcję z wodą na poziomie molekularnym. Przyprawy pomagają tworzyć różne dobroczynne efekty w ciele poprzez swój niepowtarzalny aromat i smak. Ciało jest w stanie łatwo wypłukać z toksyn i zanieczyszczenia ze względu na ostrość ciepła (agni) w przegotowanej i przyprawionej wodzie. Po oczyszczeniu kanałów, woda może teraz przemieszczać się przez ciało, uwadniać tkanki i eliminować wszelkie toksyny z dhatus (tkanek ciała).

Zwykła woda: pochłaniana jest przez 6 godzin, jeśli kanały są czyste. Woda przegotowana i schłodzona: pochłaniana jest w ciągu 3 godziny i pomaga otworzyć wszelkie zablokowane kanały. Gorąca ziołowa woda: wchłanianie jej trwa 1 –  1/2 godzin.

[Przeczytaj: Sztuka picia: Jak prawidłowo pić wodę]

Podawanie wody według Twojej Doshy

Specjalista ajurwedyjski może sporządzić recepturę wody leczniczej, aby dać konkretną korzyść. Ponieważ, jeden przepis na wodę może wzmocnić odporność, podczas gdy inny może oczyścić skórę lub pomóc w zaburzeniu równowagi prostaty. To jest jedne sposób na wybranie odpowiedniej przyprawionej wody. Inny sposób to wybranie przepisu według Twojego typu ciała lub nierównowagi. Przedstawię Ci teraz  receptury na wodę Ajurwedyjską, które możesz wypróbować.

Woda dla zrównoważenia Vata

Zagotuj 2 litry wody przez 5 minut. Zdejmij z ognia i dodaj 3 listki mięty, 1/2 łyżeczki nasion kopru, 1/4 łyżeczki  korzenia prawoślazu. Teraz umieść wodę w termosie i popijaj przez cały dzień (gdy popijasz, musi być ciepła nie gorąca).

Woda dla zrównoważenia Pitta

Zagotuj 2 litry wody przez 2 minuty. Zdejmij  z ognia i dodaj 1/4 łyżeczki  nasiona kopru włoskiego, 2 pąki różane, 1 ząbek czosnku. Przechowuj wodę w termosie, ale przed wypiciem wlej do filiżanki i pozostaw do ostygnięcia do temperatury pokojowej – latem. Zimą może być lekko ciepła.

Woda dla zrównoważenia Kapha

Zagotuj 2 litry wody przez 5 minut. Zdejmij  z ognia i dodaj 3 święte liście bazylii, 2 cienkie plasterki świeżego imbiru, 1/4 łyżeczki  nasion kminu,  1/2 łyżeczki  kopru.  Umieść wodę i przyprawy w termosie i popijaj ją przez cały dzień. O temperaturze gorącej lub ciepłej.

[Przeczytaj: Co to jest doha]

Ile wody należy pić dziennie?

Istnieje wiele czynników, które mają na to wpływ. Wiek osoby, ilość pracy fizycznej, ćwiczenia fizyczne, pogoda, dieta, stres, ziołowe suplementy diety i rodzaj ciała (dosha).  Pitta są zwykle bardziej głodne niż wodniste jak typy Kapha. Typy Vata często mają zaparcia lub mają suchą skórę, dlatego potrzebują więcej wody. Maharishi lekarz ajurwedyjski zaleca pić dwa litry wody przyprawowej dziennie. Należy ją popijać co piętnaście minut w ciągu dnia. Natomiast po godzinie 19:00 pij tylko czystą wodę, ponieważ woda z przypraw jest zbyt aktywna, aby pić tuż przed snem. Jeśli w ciągu dnia do godziny 19:00 nie zdążysz ją wypić do końca, wówczas wylej ją i zrób świeżą porcję rano. Natomiast jeśli skończysz ją całą przed tym czasem, wtedy pij  czystą wodę.

Jeśli ćwiczysz i musisz wypić pełną szklankę wody, lepiej pić zwykłą wodę niż przyprawioną.

Picie wody czasie jedzenia

Ajurweda zaleca popijanie zwykłej wody podczas posiłków, ale to tylko dlatego, że ajurwedyjskie jedzenie zawiera już przyprawy. Gdybyś wypił wodę z przyprawami wtedy zbyt dużo przytłoczyłoby to ciało. Z drugiej strony, jeśli jesz zwykły posiłek bez przypraw, wówczas możesz wypić wodę z przyprawami, gdyż pomoże ona w trawieniu. Ilość wody, którą wypijesz, zależy od tego, co jesz. Jeśli jesz żywność o wysokiej zawartości wody, np. zupy i ryby, potrzebujesz mniej wody. Suche pokarmy, takie jak krakersy czy ryż, będą potrzebowały jej więcej. Woda do posiłków powinna mieć  temperaturą pokojową lub gorącą, w zależności od rodzaju ciała (typu doha), ale nigdy nie powinna być lodowata, ponieważ spowodowałaby to „pożar trawienny”.

Pamiętaj, że możesz pić dużo czystej wody 45 minut po posiłku, ale tylko wtedy, gdy  odczujesz pragnienie.


  •   
  • 14
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
Tags:

2 thoughts

  • A czy picia w trakcie jedzenia nie ma wpływu na proces trawienia, który ma miejsce w żołądku - chodzi mi tutaj o kwasy żołądkowe. Woda je rozrzedza a zatem i ich skuteczność maleje. Maleje możliwość skutecznego rozłożenia np. białka. Prosiłbym o odniesienie się do moich wątpliwości ...
    • Tak, ma Pan rację. Jednak tu chodzi o to, że można pić w czasie posiłku ale tylko ciepłą wodę i to bardzo małymi łyczkami. Ta niewielka jej ilość usprawni trawienie. Generalnie mamy w tendencji pić do posiłku różnego rodzaju napoje, czasem zimne i dużymi haustami, co jest właśnie nieprawidłowe.

Dodaj komentarz

%d bloggers like this: