Posted on / by pureayurveda / in Ajurweda

Czy spożywanie organicznych produktów jest wstanie poprawić samopoczucie?

  •   
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Często zadawane pytanie: czy kupowanie organicznych produktów rzeczywiście wpływa na zdrowie?

Powiedziałabym… tak i nie.

Tak, jeśli jest czyste organiczne, co oznacza, że uprawiane były w czystej glebie, nie skażonej wodzie i powietrzu.

Nie, jeśli są krzyżowane GMO, ponieważ gospodarstwo rolne obok pola organicznego jest genetycznie zmodyfikowaną uprawą, taką jak soja lub kukurydza.

Nie, jeśli opryskiwanie obok gospodarstwa rolnego przemieszcza się również w glebie i powietrzu na terenie gospodarstwa ekologicznego.

Są to prawdziwe kwestie współczesności, na które napotykamy nawet wtedy, gdy staramy się spożywać najlepsze możliwe produkty. Dlatego należy kupować produkty na lokalnym ryneczku od rolników, aby zminimalizować jak najbardziej ekspozycję na wszelkie toksyny w naszej codziennej żywności, wówczas w ten sposób możemy pomóc naszemu zdrowiu w utrzymaniu go lub do niego dążeniu.

Jeśli jemy żywność organiczną, ale dużo się stresujemy, wtedy nie ma to znaczenia dla naszego zdrowia, czy jemy marchewkę organiczną lub nie organiczną. Gdyż skutki stresu są znacznie bardziej niszczące organizm niż jakiekolwiek produkt nieorganiczne. Dzieje się tak, ponieważ stres nie pozwala na dobre trawienie.

Jeśli jemy za dużo (przepełnimy żołądek), wówczas dla naszego zdrowia też nie będzie miało znaczenia, czy jesz organiczną żywność czy też nie. Przejadanie się powoduje nacisk na nasze narządy wewnętrzne, powoduje to swego rodzaju wywowałanie stresu w organizmie, co nie wpływa na odpowiednie trawienie. Bez względu na jakość jedzenia. Wniosek jest taki, że ilość pokarmu powoduje wszelkie problem zdrowotne jak otyłość, cholesterol I wszelkie problem z sercem.

Jeśli jesz wiele wariantów i kombinacji żywności jest to punkt wyjścia problemów trawiennych, takie jak kwasowość lub niestrawność i też jest to nie zależne od tego, czy jesz organiczną żywność czy też nie.

food-1700484__340 (1)

Kolejny przykład, który może powodować złe samopoczucie mimo jedzenia ekologicznych potraw, to jeśli regularnie przyjmujesz bardzo dużo leków lub regularnie pijesz alkohol. Oba te produkty wytwarzają bardzo kwaśny system, który fermentuje pożywienie, nawet jeśli jest to produkt organiczny, powodując, że całe dobro tej żywności zostanie zniszczona.

To nie ma znaczenia, jeśli zjadłeś organiczne produkty, siedząc przy biurku w pracy, przy komputerze,  telefonie lub dużo mówisz. Wszystkie te czynności powodują obniżenie układu odpornościowego i trawiennego. Wówczas cała dobroć jedzenia przyniesie tylko niewielką korzyść dla dobrego samopoczucia.

To tylko kilka powodów, dla których żywność organiczna nie będzie miała większego wpływu na zdrowie, chyba że nabyliście już wcześniej zdrowe nawyki. Największym błędem popełnianym przez ludzi jest myślenie, że wystarczy tylko jeść organicznie, podczas gdy wszystkie inne ich nawyki nie są tak zdrowe jak powinny być. Pamiętaj, że większość naszych zwyczajów społecznych i kulturowych jest dla nas normalna, ale nie zawsze zdrowa.


  •   
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
Tags:

Dodaj komentarz

%d bloggers like this: