ciecierzyca
Posted on / by pureayurveda / in Ajurweda

Ciecierzyca. Posiada liczne właściwości zdrowotne i jest skarbnicą wartości odżywczych.

  •   
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Ciecierzyca, zwana także cieciorką lub włoskim grochem pochodzi z Bliskiego Wschodu. Należy do grupy roślin strączkowych. W smaku jest delikatna, kremowa, lekko słodka o orzechowym posmaku.

chickpeas-2388438__340 (1)

Dodatkowo wzbogacona jest w białko (100g ugotowanej ciecierzycy jest 8,86 g białka), które wskazuje dość dużą wartość odżywczą, m.in. dlatego, że dostarcza tych aminokwasów, których nie posiadają białka znajdujące się w produktach zbożowych. Najlepszy sposób spożywania ciecierzycy jest połączenie jej z innymi produktami roślinnymi np. kaszą.

Po za bogactwem witamin i minerałów warto docenić też jej właściwości, gdyż może okazać się pomocna w przypadku wielu schorzeń. W celach leczniczych wykorzystuje się zarówno ziarna tej rośliny, jak i jej liście.

Właściwości lecznicze

Naukowcy z Harvard School of Public Health po wszelkich badaniach stwierdzili, że ciecierzyca zmniejsza stężenie tzw. „złego” cholesterolu, który jest przyczyną miażdżycy, chorób serca, m.in. choroby wieńcowej czy zawału serca. Kolejne odkrycie to, obniża ciśnienie krwi. Zawarty w niej potas (291 mg/100 g) sprawia, że naczynia krwionośne są bardziej drożne co powoduje, że krew krąży swobodniej, co w efekcie daje spadek ciśnienia. Natomiast dzięki posiadaniu w sobie żelaza pomaga ona w zapobieganiu anemii bądź może wspomóc w leczeniu niedokrwistości.

Innymi medycznymi właściwościami ciecierzycy to:

  • pomaga na zapacia — zawiera 7,6g/100g błonnika,
  • pomaga przy nadkwasocie lub refluksie żołądkowo — przełykowym,
  • Pomaga w chorobach jelit np.uchyłkowatości jelit, żylakach odbytu,
  • pomaga na bólów głowy oraz gardła,
  • podnosi odporność organizmu
  • zapobiega wypadaniu włosów i łamliwości paznokci (zawiera dużo cynku),
  • leczenie bielactwa — naukowcy z Banaras Hindu University w Indiach twierdzą, że opracowana przez nich maść na bazie ciecierzycy może być pomocna w leczeniu bielactwa nabytego. Podobno lecznicze właściwości zawarte są w niej aminokwasy, które wpływają na syntezę melaniny czyli pigmentu skóry.
  • odchudzanie — zawarty w ciecierzycy błonnik wydłuża czas żucia pokarmu, co powoduje wcześniejsze osiągnięcie uczucia sytości, które utrzymuje się przez długi czas. W związku z tym ciecierzycę, mimo że nie jest niskokaloryczna (164 kcal/100 g po ugotowaniu), bez obaw można włączyć do diety. Spożywana w umiarkowanych ilościach z pewnością przyczyni się do spadku masy ciała.

Wyniki badań które zostały opublikowane w “British Journal of Nutrition” wskazują na to, że dzięki diecie bogatej w ciecierzycę można zredukować trzewną tkankę tłuszczową i zmniejszyć odporność na insulinę.

O to moja propozycja spożycia ciecierzycy. Wspaniała alternatywa dla naszych Polskich kotletów mielonych — KOTLETY Z CIECIERZYCY. Ja je bardzo uwielbiam! Są przepyszne.


Przepis na kotlety

  • 1 szklankę ugotowanej ciecierzycy
  • 1 pomidor, pokrojony w kostkę oraz obrany ze skórki
  • 1 kiść świeżej bazylii (można dodawać więcej lub mniej w zależności od upodobania)
  • 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej
  • pół łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka czarnego pieprzu
  • 1/3 łyżeczki asafetidy
  • 1 łyżeczka suszonego oregano

(przyprawy najlepiej dodawać wedle własnego uznania — co kto lubi)

Wszystkie składniki wrzuć do miski i zmiksuj na gładką masę. Uformuj kotlety. Można je o panierować np. w sezamie lub innych ulubionych ziarnach (ja czasem panieruje je w bułce tartej). Rozgrzej olej na patelni. Następnie smaż kotlety na małym ogniu aż do uzyskania złotego koloru.

Bon Appetit!


  •   
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
Tags:

Dodaj komentarz

%d bloggers like this: