Posted on / by pureayurveda / in Przepisy / 3 komentarze

Ciasto marchewkowo – cytrynowe z mąki kokosowej.

  •   
  • 1
  •  
  • 1
  •  
  •  
  •  

Pewnego dnia siedziałam sobie w domu i naszła mnie ochota na coś słodkiego ale nie na byle jaką słodycz! Pomyślałam sobie o cieście marchewkowym, które już kilka lat temu jadłam. Przypomniałam sobie jego smak podobny do piernika, który tak uwielbiam. Więc postanowiłam je po latach ponownie wykonać! Jednak tym razem w nieco inne wersji niż wtedy. Tym razem dodałam do masy mąkę kokosową i mąkę kukurydzianą. Natomiast słodycz temu ciastu nadaje syrop z agawy. Słysząc, że ponoć mąka kokosowa wspaniale współgra z cytryną, więc postanowiłam ciasto to wzbogacić właśnie o nią. Powiem Wam szczerze, że efekt końcowy wyszedł wspaniały!!! Ciasto jest przepyszne. Czuć delikatnie kokos i cytrynę a marchew z nimi współgra idealnie! Polecam serdecznie ten przepis, szczególnie tym którzy muszą unikać glutenu i fit freak ‚ om 😉

U mnie w domu ciasto z nikło bardzo szybko! Nie zdążyłam się tym smakiem nacieszyć 😉

20170228_130108

Składniki:

  • 30 g mąki kokosowej
  • 20 g mąki kukurydzianej
  • 2 jajka
  • 70 ml mleka roślinnego (ja wykorzystałam migdałowe)
  • 1 łyżka syropu z agawy (można zamienić na cukier kokosowy, syrop klonowy czy melasę)
  • 1 marchewka
  • 1 łyżka skórki z cytryny
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/3 łyżeczki sody oczyszczonej
  • szczypta soli

Wykonanie:

Jajka zmiksowałam razem z syropem z agawy. Potem dodałam do masy pozostałe składniki po za marchewką. Wszystko razem zmiksowałam. Starłam marchewkę na tarce o grubych oczkach. Potem ją dodałam do masy i wymieszałam razem. Keksówkę wyłożyłam papierem do pieczenia i włożyłam do piekarnika nagrzanego piekarnika (180°C) na 30 minut.

20170228_130612


  •   
  • 1
  •  
  • 1
  •  
  •  
  •  
Tags:

3 thoughts

Dodaj komentarz

%d bloggers like this: