Amla
Posted on / by pureayurveda / in Ajurweda

Korzyści z amla – Ajurwedyskie zioło dobre w lecznictwie i poprawie samopoczucia.

  •   
  • 0
  •  
  •  
  • 1
  •  
  •  
  •  

Aamla lub indyjski agrest znajduje się szeroko w Indiach. Ajurweda wspomina, że owoc ten posiada właściwości odmładzania i rewitalizacjące. Zawiera witaminę C, wapń i żelazo. W związku z tym może zmniejszyć temperaturę ciała, zaburzenia trawienia i zlikwidować zmęczenie. Świeży sok z amli jest podawany przy cukrzycy i nietrzymaniu moczu. Może również zapobiegać siwieniu włosów

Amla ala ogólnego dobrego samopoczucia

  • Amla obniża temperaturę ciała
  • Umieść sok w oczach, aby uzyskać wspaniały wzrok na całe życie
  • Leczy zaburzenia trawienia
  • Świeży sok pomaga w cukrzycy i nietrzymaniu moczu

Amla

Amla przez swoje naturalne właściwości lecznicze przynosi wiele korzyści naszemu ciału. Amla lub indyjski agrest (nazwa łacińska: Emblica officinalis ) rośnie w Indiach w postaci dwóch odmian. Pierwsza to twardy, mały i znajdujący się w lasach owoc samoistnie rosnący; druga natomiast to bardziej miękki, większy, bardziej mięsisty owoc, który jest uprawiany. Starożytny tekst Ajurwedyjski wspomina, że ​największe właściwości tego owocu to,  odmładzania i rewitalizacja całego ciała.

[Polecam: http://pureayurveda.pl/odmladzanie-ajurwedyjski-przewodnik/]

Amla zawiera witaminę C, wapń i żelazo

Amla jest kwaśna w smaku, zimna i ciężka z natury i ma słodki posmak. Chemicznie, owoc Amli jest pełen kwasu cytrynowego. Dlatego mówi się, że zawiera najlepszą i największą ilość witaminy C pochodzącej z natury. Poza tym zawiera znaczną ilość wapnia i minerałów, takich jak żelazo i fosfor w nominalnych ilościach. Pozostałe równie ważne składniki to albumina, celuloza, błonnik, węglowodany, cukier i woda.

[Polecam: http://pureayurveda.pl/naturalny-szampon-wlosow/]

Amla redukuje wszystkich Doshe

Ajurweda wierzy, że owoc Amli pomaga zredukować wszystkie trzy doshe lub humory ciała. Vata, Pitta i Kapha ; które po wytrąceniu z równowagi powodują chorobę. Wynika to z różnorodności posiadanych właściwości. Amla ma kwaśny smak i dlatego pomaga zmniejszyć Vata (humor ciała). Ze względu na swoją zimną naturę, amla działa uspokajająco i kojąco a dzięki słodkiemu posmaku, Pitta (zmniejsza ogień). Natomiast szorstka natura Amli pomaga zredukować Kapha (flegmę w ciele).

[Polecam: http://pureayurveda.pl/dosha/]

[Polecam: http://pureayurveda.pl/profil-ajurwedyjski/]

Amla obniża temperaturę ciała

Stwierdzono, że owoce Amli ze względu na ich naturalne właściwości są użyteczne głównie do zmniejszania ciepła w ciele. Dlatego jego najszersze zastosowanie zaobserwowano w leczeniu chorób związanych ze zwiększonym ciepłem. Na przykład; okazuje się że jest bardzo przydatny w dolegliwościach, takich jak pieczenie w oczach i podeszwach stóp, przy wzmożonym pragnieniu; lub w przypadku niedojrzałego siwienia włosów z powodu nadmiernego ciepła wewnątrz ciała. 

Lecznicze użycie Amli

  • W czasie lata najczęściej można złagodzić objawy związane z podwyższonym ciepłem zewnętrznym. Uczucie gorąca na skórze i ewentualne bóle głowy związane z udarem cieplnym można złagodzić przez nałożenie pasty z Amli zmieszanej z mlekiem.
  • Sok wyekstrahowany ze świeżych owoców wkłada się do oczu w celu leczenia zapalenia i infekcji; i dla długowieczności wzroku.
  • Do zaburzeń trawienia, takich jak kwasowość, utrata głodu i hemoroidów; zaleca się stosowanie Amli w postaci leków i diety.
  • Podawać świeży sok Amli na pusty żołądek w zaburzeniach takich jak cukrzycy i nietrzymaniu moczu.
  • Niektóre preparaty, takie jak Amla Murraba(słodka galaretka), mogą być przyjmowane przez długi czas jako środek tonizujący, aby pozbyć się zmęczenia psychicznego i fizycznego.
  • Proszek z suszonej Amli,przyjmowany z miodem dwa razy dziennie, jest dobrym lekarstwem na kaszel.
  • W przypadku niedojrzałego siwienia i wypadania włosów spróbuj przemyć włosy sproszkowaną Amlą.

  •   
  • 0
  •  
  •  
  • 1
  •  
  •  
  •  
Tags:

Dodaj komentarz

%d bloggers like this: