Bulletproof - alternatywna kawa ajurwedyjska
Posted on / by pureayurveda / in Ajurweda

Lepsza ajurwedyjska alternatywa dla kawy Bulletproof

  •   
  • 14
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Bulletproof, to dziwna kawa do której się dodaje masła. Jej przepis powstał w USA. Jej twórca twierdzi,  że pomaga ona skórze oczyścić się, umysł staje się ostrzejszy i wiele innych wspaniałych korzyści, które są udostępniane na stronie internetowej autora Dave Asprey. Ponadto kawa ta jest szeroko spożywana przez popularne gwiazdy. Nie trzeba dodawać, że jest to obecnie najgorętszy trend picia. Ale czy w tym wszystkim jest mnóstwo prawdy?

Bulletproof - alternatywna kawa ajurwedyjska

Receptura pokazana na stronie internetowej „Bulletproof Exec” dla popularnej kuloodpornej kawy wykorzystuje tam bardzo specyficzny składniki, takie jak olej MCT, który jest markowany jako olej Triglicerydowy o średniej długości łańcucha z kwasami kaprylowymi i dekanowymi oraz jest rzekomo „6x silniejszy niż olej kokosowy”.

Olej MCT lub XCT jest  produktem sztucznym w przeciwieństwie do naturalnego oleju kokosowego. Ciało ludzkie jest zdolne do wchłaniania oleju kokosowego w swojej naturalnej postaci. Nie trzeba go zastępować sformułowanym olejem, który może być „6X silniejszy”.

Jeśli definicja kawy Bulletproof została określona jako dobra kawa parzona, dobrze jeśli w swym składzie ma organiczne masło i dobry olej kokosowy, to może mieć pewną wiarygodność co do korzyści z tej kawy.

Nie zgadzam się  z kombinacją trzech głównych składników ” Bulletproof ” z takich powodów jak:

  1. Kawa jest stymulantem i ma gorące cechy.
  2. Masło jest uspokajające i ma właściwości chłodzące.
  3. Olej kokosowy jest uspokajający i ma właściwości chłodzące.

Kiedy wkładamy masło do gorącego płynu, topi się ono w ghee. Zauważ, że to nie to samo, co nakładanie odrobiny masła na naleśniki lub chleb, gdzie się owszem topią, co jest w porządku. Ale kiedy wkłada się to masło do gorącej kawy, to już to nie jest dobre dla zdrowia. Ten stan półogrzewania  opisuje się jako „Apakwa” w Ajurwedzie, który jest doskonałym sposobem do rozwóju „Ama” (toksyn). Ponadto dodanie oleju kokosowego lub XCT, MCT spowodowałoby to, że kawa stałaby się ciężka a co za tym idzie bardzo ciężko strawna.

Główną ideą ” Bulletproof ” jest czerpanie przyjemnego efektu z kawy przez dłuższy czas, zamiast odczuwania gwałtownego spadku energii, który zwykle występuje, gdy przyjmuje się jakąkolwiek postać kofeiny.

Lepsza alternatywa Bulletproof

Przypuszczam, że kombinacja filiżanki kawy z łyżeczką ghee (klarowanego masła) jest znacznie lepszą alternatywą. Według Ajurwedy, Ghee przyczynia się do dobrej siły trawienia, poprawia funkcje mózgu, poprawia pamięć, koncentracje i dodaje energii. Tak więc ghee i kawa dobrze się komponują. Ponadto wiadomo, że ghee zawiera określone ilości tłuszczu, które utrzymują energię przez dłuższy czas.

Ghee ma specjalną jakość o nazwie „Yogavahi”, co oznacza, że może dobrze mieszać się z innymi składnikami i wzmacniać ich działanie, w związku z czym mieszanie ghee prawdopodobnie zwiększy korzyści płynące z pewnej mieszanki, nawet kawy.

Praktyka dodawania ghee wraz z kawą jest szeroko stosowana w wielu indyjskich domach jako prosty środek na kaszel i ból gardła. Biorąc pod uwagę te punkty, poleciłabym tę mieszankę kawy z ghee, a nie słynnymi składnikami kawę ” Bulletproof ” .

[Polecam przeczytać: http://pureayurveda.pl/najlepszy-sposob-picia-wody/]

Źródło obrazku:

http://dailyburn.com/life/health/bulletproof-coffee-butter-high-fat-diet/


  •   
  • 14
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
Tags:

Dodaj komentarz

%d bloggers like this: